Pečené kurča so 40-timi strúčikmi cesnaku: Rýchly, chutný a naozaj úžasný recept z provenskálskej kuchyne


Zdá sa vám 40 strúčikov cesnaku veľa? Možno to znie bláznivo, no vyskúšajte a nebudete meniť. Netreba vám ich presne 40, stačí ak si pripravíte 3 až 4 hlávky cesnaku, ktoré ošúpete. Ak ste v zhone, tento neobvykle ľahký recept na pečené kura sa vám bude určite hodiť.

kura1
takprosto.cc

V originály tento recept nájdete pod názvom “Poulet aux 40 gousses d’ail” a jedná sa o jedlo z tradičnej provensálskej kuchyne. Za tých pár rokov nabral tento recept mnoho podôb, no jedna vec sa nemení a to je 40 strúčikov cesnaku. To bude vôňa!

kura2
takprosto.cc

Budete potrebovať:

1 kurča

40 strúčikov cesnaku (3-4 hlavičky)

1 polievková lyžica suchého bieleho vína

1 polievková lyžica provensálskeho korenia

50 gramov masla

soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Kura si nasolíme a okoreníme aj zvnútra a aj zvonku. Pekáč si vymastíme maslom a zvyšok si dáme na panvicu, na ktorej si následne orestujeme cesnak. Celú zmes si dáme na pekáč, položíme na ňu kurča a posypeme ho provensálskym korením a zalejeme suchým bielim vínkom.

kura3
takprosto.cc

Kurča pečieme približne 1 hodinu a zakryjeme ho alobalom. Pred dopečením odstránime alobal a kura ešte necháme 10-20 minút minút v rúre.

kura4
takprosto.cc

Mimochodom, cesnak v žiadnom prípade nevyhadzujte. Krásne zmäkne a spojí sa so šťavou z kuraťa, s vínom a bylinkami. Premení sa na gurmánsku cesnakovú nátierku, ktorá sa ideálne hodí na tousty. Dobrú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.



Komentáre

komentárov