Počas jesene sú takmer všade, no ich prínos pre zdravie pozná len málokto. 4 dôvody, prečo by ste mali začať jesť gaštany

Kristína Hagarová Zdravie

Foto: needpix

Keď sa niekde prechádzate, vidíte ich na každom rohu. Popadané pod stromami, ale aj kdekoľvek len tak pohodené, no pamätajte na to, že tieto nie sú vhodné na konzumáciu.Pokiaľ však kúpite jedlé gaštany priamo v obchode, môžete si byť istý, že budú vynikajúce a čo viac, budú úžasné pre vaše zdravie. Ako uvádza portál WebMD, gaštany majú nízky obsah tuku, ale vysoký obsah vitamínu C, takže sa nápadne podobajú na ovocie, na rozdiel od klasických orechov. Gaštany boli zdrojom potravy už viac než tisíc rokov a môžu sa jesť surové, pražené, ale aj mleté či rozmixované.
Foto: maxpixel

Existujú štyri druhy gaštanov: gaštan čínsky, gaštan japonský, gaštan európsky a gaštan americký. Stromy sú pôvodom z mnohých miest po celom svete, ale kedysi mali oveľa menšiu pestovateľskú plochu. Najbežnejší je gaštan európsky, ktorý predstavuje väčšinu gaštanov, ktoré sa predávajú v obchodoch s potravinami. Ich konzumácia je pre zdravie naozaj veľmi výhodná.

Vitamín C

Gaštany sú bohaté na vitamín C, a to ich robí medzi orechmi veľmi výnimočné. V skutočnosti vám pol šálky surových gaštanov dodá viac ako 35 % denného príjmu vitamínu C. Gaštany tento vitamín stratia, pokiaľ ich uvaríte alebo opražíte, ale stále majú od 15 do 20 % vitamínu. Môžete ich pražiť pri nižších teplotách alebo ich usušiť. Sú tiež zdrojom antioxidantov, a to aj po uvarení.

Podporujú zdravie srdca

Antioxidanty a minerály ako napríklad horčík a draslík pomáhajú znižovať riziko kardiovaskulárnych problév, ako sú napríklad srdcové choroby alebo mŕtvica. Gaštany sú dobrým zdrojom týchto živín a môžu pomôcť zlepšiť zdravie vášho srdca.

Foto: needpix

Podporujú trávenie

Gaštany môžu tiež pomôcť zlepšiť vaše trávenie. Sú zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržať pravidelné trávenie a podporuje rast zdravých baktérií vo vašom čreve. Gaštany sú taktiež bezlepkové, čo z nich robí zdravú a dobrú voľbu pre ľudí s celiakiou.

Cukor v krvi

Ak chcete vyrovnať cukor v krvi, pomôžu vám práve gaštany. Konzumácia jedál s vysokým obsahom vlákniny zaisťuje, že vaše telo pomaly vstrebáva škrob. To pomáha predchádzať zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo môže byť dôležité pre ľudí s cukrovkou. Navyše, gaštany majú nízku hodnotu glykemického indexu. Potraviny, ktoré ho majú nízky, nespôsobujú pri konzumácii zásadné zmeny v hladine cukru v krvi.

0
Komentovať (0)

Dnes by ste nemali premeškať: