Väčšina z nás si v obchode vyberá zeleninu zle! Ak budete poznať tieto pravidlá, vždy si vyberiete len tie najkvalitnejšie kúsky

Zuzana Fulopova

Zelenina sa stala neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Skoro každý deň kupujeme tieto prírodné produkty plné vitamínov a prospešných látok. Ale naozaj ich obsahuje všetká zelenina rovnaké množstvo? 

Článok pokračuje pod videom ↓
pixabay.com

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký je rozdiel medzi červenou a zelenou paprikou?  Sú rovnako zdravé, alebo je medzi nimi rozdiel? Alebo ktorá cibuľa je vhodnejšia na tepelné spracovanie? Poďme sa na to pozrieť!

Ako si správne vybrať

pixabay.com

Cibuľa

pixabay.com

Žltá cibuľa je u nás najobľúbenejšia pre svoje mnohoraké využitie. Používame ju pri pečení, varení, dokonca pre jej vysoký obsah cukru je vhodná na karamelizáciu. Kedže má však výraznú arómu, do šalátov odporúčame použiť radšej iný typ cibule, napríklad bielu.

Biela cibuľa je najsladšia zo všetkých druhov cibule. Odporúča sa používať v surovom stave do šalátov, dokonca v Mexiku ju používajú ako hlavnú prísadu omáčok. Spotrebovať by sme ju však mali čo najskôr, kvôli jej krátkej skladovateľnosti.

Ďalším druhom cibule je červená, ktorá je vo všeobecnosti najmenej používaná na tepelné spravovanie, pretože mení farbu na sivú. Kvôli jej jemnejšej chuti je tiež vhodná do šalátu, pizze, sendviču či omáčky.

Najlahodnejšia zo všetkým odrôd cibule je však šalotka, a to vďaka tomu, že je úplne bez horkosti. Používa sa ako príloha do hlavného jedla či šalátu, vďaka čomu bude vaše jedlo neopakovateľný zážitok chutí.

Kapustová zelenina

pixabay.com

Ružičkový kel obsahuje veľké množstvo vitamínu B, C a minerálnej soli, vďaka čomu by sme ho mali zaradil pravidelne do svojho jedálnička. Malé hlavičky môžeme spravovať rôznym spôsobom, či už varením alebo pečením.

Červená kapusta nám vydrží dlho, preto ju môžme dlhodobo skladovať. Obsahuje vitamín A a veľa železa. Najlepšie je konzumovať ju v surovom stave, avšak dobre nám poslúži aj v dusenej forme ako príloha k hlavnému jedlu.

pixabay.com

Brokolica je víťazom v obsahu vitamínu A. Môžeme ju použiť aj v mrazenej forme, avšak ak ju zmrazíme viac ako jedenkrát, stráca všetky prospešné látky. Brokolicu je najlepšie konzumovať ako v surovom, tak aj v tepelnom stave.

Kaleráb obsahuje veľké množstvo vitamínu C, dokonca viac ako pomaranč alebo citrón, vďaka čomu je neoceniteľný prírodný liek. Môžeme ho spracovať rôznym spôsobom, ale i tak najlepšie chutí v surovom stave.

Paprika

pixabay.com

Zelená paprika je vlastne nezrelá červená paprika, preto má horkejšiu chuť. Síce napriek tomu, že obsahuje vysoké množstvo prospešných látok, neodporúča sa ju konzumovať vo veľkom množstve.

Žltá a oranžová paprika znamená jej strednú zrelosť. Pri porovnaní týchto dvoch paprík je oranžová sladšia a obsahuje viac vitamínov, pretože je bližšie k zrelosti ako žltá.

Červená paprika má najväčšie množstvo vitamínu A a C, beta-karetónu a veľa iných prospešných látok. Má najlepšiu chuť z pomedzi druhov papriky, pretože je najzrelšia a tým pádom aj najdrahšia.

Vyberáte si aj vy zeleninu podľa obsahu prospešných látok alebo podľa chuti? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Mamička uverejnila fotografie, na ktorých menštruuje a túlia sa k nej deti. Hovorí, že zdieľa všetky momenty materstva bez akejkoľvek cenzúry

                                                                                                                                     Zuzu, adme.ru

Najnovšie články