Pokazené mlieko som vždy automaticky vylievala. Keď som však zistila, ako sa dá ešte využiť, okamžite som s tým prestala


Všetky to poznáme. Ten pocit, keď si ideme naliať mlieko do rannej kávy a zrazu zacítime tú neslávne známu arómu. Mlieko sa pokazilo. V chladničke očividne sedelo príliš dlho otvorené. A výsledok? Nielenže nebudeme mať kávu s mliekom, my nebudeme mať žiadne mlieko až pokým nepôjdeme najbližšie do obchodu. Nehovoriac o vyhodených peniazoch.

titmlieko
pixabay.com

Ale moment, dámy. Pokazené mlieko nemusíte vylievať. Nie je to tak dávno, čo ľudia dokázali spotrebovať pokazené potraviny a medzi nimi aj mlieko bez toho, aby uškodili sebe alebo niekomu vo svojom okolí. Pamätajme si, že potravinový odpad je v súčasnosti veľký problém, a tak, ako škodí životnému prostrediu, tak škodí aj človeku. Ak teda chcete znížiť množstvo odpadu aspoň o trošku, nevylievajte svoje mlieko nazmar! Namiesto vylievania je tu množstvo spôsobov, ako premeniť pokazené mlieko na niečo lepšie.

V prvom rade je potrebné vedieť, aký druh mlieka kupujete.

Ak mávate v chladničke pasterizované mlieko, ktoré je bežne dostupné v supermarketoch, k dobru vám padne informácia, že ak by ste si aj náhodou takéto mlieko dali do kávy pár dní po záruke, alebo s miernym zápachom, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám nič nestane. To znamená, že ak je pasterizované mlieko ešte hladké a jediná jeho chyba je to, že trochu zapácha, pokojne ho môžete do tej jednej šálky kávy naliať. Chuť a pach sa stratia a vám nič viac nebude. Ak sa však už mlieko začína oddeľovať a vidíte v ňom hrudky alebo nebodaj zmenu farby, vylievajte.

No teraz pozor. Ak používate nepasterizované mlieko, nemusíte ho tak rýchlo vyhodiť. Nepasterizované mlieko sa dá naozaj použiť na mnoho účelov, aj v prípade, že v tekutom stave už nie je vhodné na konzumáciu.

1
littlethings.com

#Lepšie sa upečie s kyslým

Kyslé mlieko je ideálne na pečenie. Pomocné látky, ktoré sa uvoľňujú v procese pečenia, zamaskujú nepríjemnú kyslastú chuť a vaše mlieko môže byť využité v koláčiku. Existuje mnoho receptov, pri ktorých je potrebné použiť kyslé mlieko. Niektoré gazdinky ho dokonca nechávajú pokaziť úmyselne, aby bol koláč lepší!

2
littlethings.com

#Ideálne pre zahusťovanie polievok a omáčok

Rovnako ako pri pečení, varenie z kyslého mlieka sa nijako nedotkne chuti vašich jedál. Takže skysnuté mlieko je ideálne na zahusťovanie omáčok, polievok a iných tekutých pokrmov, do ktorých ho môžete pokojne pridať. Ak si však chcete byť isté, odporúčame jedlo zahusťovať pomalšie a popritom ochutnávať. Ak sa vám bude zdať, že s pridaným množstvom sa mení chuť, na ďalšie dohusťovanie už použite múku a vodu alebo škrob.

3
littlethings.com

#Najlepšie na naklepávanie steakov

Kyselina mliečna, ktorú skysnuté mlieko v bohatom množstve obsahuje, je ideálne pre zmäkčenie mäska. Namočte mäso pred vyklepávaním do kyslého mlieka a bude zaručene jemnejšie. Kyslé mlieko môžete použiť aj do marinády. Bežne sa pri príprave niektorých druhov marinád používa cmar, tak prečo nie kyslé mlieko?

4
littlethings.com

#Vyrobte si vlastný syr

Kyslé mlieko je ideálne pre výrobu domáceho syra. Naši predkovia to tak kedysi robievali bežne. Nie je nič jednoduchšie ako vyrobiť si vlastný tvaroh, ktorý potom použijete do koláčov alebo ľahkých šalátov.

5
littlethings.com

#Pomocník pre vašu pleť

Aj vám sa zdá, že vaša pleť nie je dosť pevná? Kyslé mlieko vašu pokožku zjemní, spevní a oživí! Mlieko si môžete do pokožky vmasírovať alebo si ho len jednoducho rozprašovačom nastriekajte na tvár a nechajte pár minút pôsobiť.

6
littlethings.com

#Kleopatrin kúpeľ

Kyslé mlieko nepomáha len pokožke na tvári, ale prospieva celému telu. Už slávna Kleopatra (a aj mnohé iné veľké či malé ženy) si dopriala pravidelný kúpeľ v kyslom mlieku. Ak vám mlieko smrdí, jednoducho doň pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja a razom budete voňať po levanduliach, no pokožku budete mať ako bábätko.

7
littlethings.com

#Povzbuďte silu rastlín

Experimenty dokázali, že ak nalejete kyslé mlieko do kvetináčov alebo záhonov, vaše rastliny získajú chýbajúci vápnik. Zrieďte kyslé mlieko s vodou a polievajte. Hovorí sa, že vynikajúco na to reagujú paradajky.

8
littlethings.com

#Nakŕmte domácich miláčikov

V žiadnom prípade nám nejde o to, aby vaše zvieratá prehnalo. Kedysi sa staré mlieko dávalo bežne do jedla pre psov a mačky. Pokým vašim zvieratám nebude vadiť kyslejšia chuť, nemá sa im čo stať. Prinajmenšom dostanú do tela viac vápnika a bielkovín.

9
littlethings.com

Náš tip : ak nechcete, aby sa vaše mlieko pokazilo, zamrazte ho. Mlieku to neuškodí a je to dobrý recept, ako si uchovať potraviny čerstvejšie dlhší čas. Podobne, ako to robíme pri mrazení chleba alebo domácich cestovín. A nezabudnite nám dať vedieť, či to u vás zafungovalo.

Pozri tiež: V kuchyni som mala neuveriteľne veľa vecí. Zlom nastal, keď mi moja priateľka ukázala, ako zefektívniť priestor a uložiť viac vecí bez toho, aby to vyzeralo ako neporiadok

zdroj: babskeveci.sk (Monika), littlethings.com

horoskop-april

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov