Pomáha pri chudnutí a urýchľuje rast vlasov. Toto sú dôvody prečo by ste mali túto lacnú potravinu zaradiť do svojho jedálnička

Zuzana Fulopova

Foto: pixabay

Pohánka je obilnina, ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, aminokyselín, užitočných sacharidov a polynenasýtených tukov. Vďaka týmto látkam má pozitívne účinky na organizmus a navyše ako jedna z mala potravín nepodlieha modifikácii génov a ošetreniu pesticídmi. Portál Adme uvádza dôvody, prečo by sme mali  túto potravinu zaradiť do svojho jedálnička. 

Článok pokračuje pod videom ↓
pixabay

Pomáha pri chudnutí

Ak sa snažíte schudnúť, rozhodne by ste si mali popri cvičení zaradiť pohánku do svojho jedálnička. Okrem toho, že je výživná a dodá vám energiu potrebnú na tréning, budete mať dlhodobo pocit nasýtenosti. Okrem toho neobsahuje veľa kalórii a má diuretický účinok, teda napomáha vylučovať toxíny z tela von.

pixabay

Zlepšuje stav ciev

Pohánka obsahuje rutín, ktorý pomáha posilňovať cievy a znižuje riziko vzniku rôznych patológií. Navyše obsahuje aj kremelec, ktorý pomáha čistiť cievy a železo, ktoré je potrebné pre normálne fungovanie obehového systému. Vďaka týmto účinkom mnohí lekári odporúčajú pohánku tehotným ženám a ľudom po operácii. Navyše sa dokázalo, že pohánka pomáha znižovať hladinu cholesterolu.

Dodáva telu silu

Pohánka obsahuje proteín, tým pádom je výborná ako náhrada mäsa pre vegetariánov. Táto obilnina zvyšuje výkonnosť a silu, preto je vhodná nie len pri fyzickej aktivite, ale aj pri duševnej. Navyše po jej konzumácii budete mať pocit ľahkosti, preto si ju môžete dopriať aj tesne pred športom.

pixabay

Upokojuje a prispieva k dobrej nálade

Pohánka sa odporúča aj pri depresii, pretože má pozitívny účinok na centrálny nervový systém. Pomáha zmierniť stres a upokojiť telo. Navyše táto obilnina obsahuje cholín, ktorý prispieva ku koordinovanej práci nervového systému a mozgu.

pixabay

Podporuje trávenie

Pohánka vďaka kyseline citrónovej a jablčnej zlepšuje trávenie, preto je vhodná pre ľudí, ktorí majú žalúdočné potiaže. Kyselina nikotínová zas zlepšuje metabolizmus a urýchľuje syntézu proteínov, tukov a sacharidov, zatiaľ čo škrob a vláknina zmierňuje zápchu a nadúvanie. Navyše pravidelnou konzumáciou pohánky znižujete riziko vzniku rakoviny čriev.

Zlepšuje stav pokožky, nechtov a vlasov

Ak si chcete udržať dlho mladistvý vzhľad, rozhodne by ste mali túto potravinu zaradiť do jedálnička. Pohánka totiž obsahuje vitamín E, rutín, mangán, antioxidanty a flavonoidy, ktoré pomáhajú pokožke ostať pružnou. Navyše tým, že sa  zlepší váš krvný obeh, bude vaša pokožka vyzerať  sviežo a žiarivo. Vďaka zinku vitamínov A a B budú zas vaše vlasy pevné a zdravé. Vápnik vám zas zabezpečí zdravé zuby, kosti a nechty.

pixabay

Znižuje hladinu cukru v krvi

Kedže má pohánka nízky glykemický index, pomáha k zníženiu hladiny cukru v krvi, čím je obzvlášť vhodná pre cukrovkárov. Pri tejto chorobe sa odporúča hlavne zelená pohánka.

Najnovšie články