Lekári o tomto mlčia a radšej predpíšu lieky! Toto je 8 potravín, ktoré prečistia telo a chránia pred infarktom


Kardiovaskulárny systém je záležitosť, ktorá sa dotýka každého z nás a obzvlášť tých, ktorí trpia dedičnými ochoreniami, ochorenia si privolali nesprávnym životným štýlom či jednoducho prekročili hranicu veku, kedy sa takéto choroby prosto pridružia. Bojovať sa s nimi však dá aj inak ako liekmi. Samozrejme, pokiaľ nie ste v štádiu, kedy už nič iné nepomôže.

pixabay.com

Jačmeň

Jačmeň je jednou z potravín, ktoré obsahujú obrovské množstvo polysacharidov beta-glukánu, čo významne pôsobí na prirodzené znižovanie cholesterolu. Provitamíny A, rôzne ďalšie vitamíny a minerály robia z jačmeňa liek na srdce a cievy číslo jeden. Nájdete ho v rôznych podobách, a preto ho môžete konzumovať viackrát za deň. Okrem jačmenného pečiva a sušienok je možné pripravovať si klasickú jačmennú kašu, zeleninovú polievku s jačmennými krúpami alebo si jačmeň variť ako prílohu k mäsu. Fantastické sú z aj koláče z jačmennej múky alebo cestoviny. Výťažok z mladého jačmeňa, teda napríklad aj z jačmenných klíčkov, chráni cievy pred tvorbou zrazením a trombózy.

pixabay.com

Ľanové semienka

Očisťujú cievy od zlého cholesterolu, zabraňujú tak riziku vzniku aterosklerózy, ale aj pri jej liečbe. Obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín a vlákniny a okrem srdca vám pomôžu aj pri tráviacich problémoch, problémoch so stolicou a črevnými ochorenami. Majú tiež vysoký obsah lignanov, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka u žien. Stačí, ak si dáte za hrsť semienok každý deň a dobre ich požujete alebo si ich prisýpajte do každého taniera polievky.

pixabay.com

Olivový olej

Zázračné vlastnosti olivového oleja sú známe už celé veky, napriek tomu k nám prišiel pomerne nedávno. Najúčinnejšou látkou v olivovom oleji je asi kyselina olejová, ktorá sa v čreve dobre absorbuje, normalizuje celkové fungovanie metabolizmu a posilňuje cievy. Omega-9 mastné kyseliny zasa znižujú krvný tlak a pôsobia ako prevencia cukrovky, obezity a cholesterolu.

pixabay.com

Orechy

Najmä kešu orechy obsahujú významné omega-3 mastné kyseliny a slúžia ako prevencia pred vznikom akýchkoľvek ochorení súvisiacich so srdcom a cievami. Ak vám však viac chutia klasické „vlašáky“ alebo lieskovce, doprajte si ich koľko vám srdce ráči. Krv podporujú všetky, no a na samotnú krvotvorbu sú rozhodne najlepšie mandle v akomkoľvek spracovaní.

pixabay.com

Olejnaté ryby

V našich končinách sa ryby nekonzumujú často a už vôbec nie vo veľkom. A to je škoda, pretože napríklad takí Taliani alebo Chorváti majú štatisticky oveľa menej úmrtí, pri ktorých je príčinou zlyhanie kardiovaskulárneho systému. Ak sa pýtate prečo, tušíte správne – pretože pravidelne jedia ryby. Infarkt myokardu, cholesterol, ateroskleróza či trombóza a nevynímajúc ani vysoký krvný tlak. Olejnaté ryby sa oplatí kupovať a nemáme na mysli zrovna sardinky z konzervy.

pixabay.com

Fazuľa

Fazuľa, a aj fazuľové lusky sú vynikajúce vďaka vysokému obsahu aminokyselín a rastlinných bielkovín. Tie spolu s minerálmi pomáhajú predchádzať vzniku negatívnych vplyvov v cievnom systéme. Dopriať si ich môžete takisto v rôznych podobách. Okrem polievky je fantastické aj sladké fazuľové pyré alebo napríklad slané pyré z bielych fazúľ ako príloha k mäsovým pokrmom. Nemusia byť predsa všade iba zemiaky či ryža!

pixabay.com

Avokádo

Avokádo je drahšia potravina, no dostupná. A presne to by sme si mali vážiť, hoci nám sem vozia avokádo zo zahraničia a občas aj kadejakej kvality. Nič to však nemení na tom, že z avokáda si dokážete pripraviť rôzne druhy nátierok, šalátov alebo kaší. V kuchyni je avokádo hotovým kráľom a okrem toho je veľmi zdravé a vaše srde ho istotne ocení. Jesť by ste ho mali viac najmä ak trpíte zvýšeným cholesterolom či vyšším tlakom.

pixabay.com

Tmavá čokoláda

Milovníci sladkého si prídu tiež na svoje. Kvalitná horká čokoláda dokáže cievy ochrániť pred neblahými účinkami negatívneho životného štýlu úplne dokonale. Obsahuje totiž esenciálne oleje, ktoré znižujú cholesterol a normalizujú prácu krvných doštičiek. Takáto kvalitná čokoláda tiež zabraňuje upchávaniu ciev. Samozrejme, reč je o čokoláde v pravom zmysle slova, nie o čokoláde na varenie alebo pečenie a už vôbec nie o sladkých variáciách dostupných v každých potravinách.

pixabay.com

Pozri aj: Suseda nazbierala drobné kamienky a nevedeli sme, na čo jej budú. Keď sme uvideli tú nádheru, neverili sme vlastným očiam!

zdroj: (M), takprosto.cc

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov