Obchody s dátumom minimálnej trvanlivosti zavádzajú! Týchto 10 potravín môžete skladovať celý život a nikdy sa nepokazia


Minimálna doba trvanlivosti je časový údaj, ktorý sa nachádza na obaloch všetkých potravín. Samozrejme, že produkty ako syr, mlieko a mäso majú dobu trvanlivosti nižšiu ako napríklad čipsy, cestoviny alebo múka. Poznáte však potraviny, ktoré môžete mať doma takmer do nekonečna a vôbec sa nepokazia? Tu je 10 najbežnejších, ktoré máte doma určite aj vy.

Ryža

pixabay

Ideálna teplota na skladovanie ryže je 4,5 stupňa Celzia. Najvhodnejšou nádobou na skladovanie je buď sklenná uzatvárateľná nádoba, prípadne nádoba zo tvrdého plastu (PETE). Ak ju uskladníte dobre, a teda bude uzavretá, vydrží vám naozaj roky a zároveň nestratí živiny a chuť.

Sušené mlieko

commons.wikimedia.org

Pridávate si radi do kávy sušené mlieko? V tomto prípade sa nemusíte báť, že by sa pokazilo. Ak je vyrobené v súlade so všetkými technologickými predpismi, vydrží dlho. Jedinou podmienkou je skladovanie opäť v sklenenej alebo plastovej nádobe, ktorá sa dá uzavrieť.

Sójová omáčka

commons.wikimedia.org

Ak už sójovú omáčku otvoríte, vydrží vám až 3 roky. Keď je zatvorená, je to oveľa viac, no je potrebné si dať pozor na kvalitu ako aj teplotu. Ako teda odlíšiť naozaj kvalitnú sójovú omáčku od tej menej kvalitnej? Metódou prirodzeného kvasenia, ktoré trvá aj niekoľko mesiacov získate oveľa vyššiu kvalitu a bez otvorenia vydrží roky. Ak sú v produkte chemikálie navyše, je dosť možné, že sa pokazí skôr.

Javorový sirup

pixabay

Táto sladká pochúťka vám podľa vyjadrenia spoločností, ktoré združujú firmy vyrábajúce kvalitný javorový sirup, Massachusetts Maple Producers Association, vydrží navždy. Dokonca aj keď javorový sirup otvoríte, v chladničke vydrží naozaj dlho.

Fazuľa

pixabay

Vedci z univerzity Brigham Young zistili, že fazule, ktoré boli uchovávané po dobu 30 rokov boli stále v poriadku a v núdzových prípadoch by ich ľudia mohli pokojne zjesť. Aký je teda záver? Fazuľa spomedzi všetkých strukovín vydrží pri správnom skladovaní naozaj dlho. Je však otázne, ako sú na tom ostatné druhy.

Soľ

pixabay

Soľ je citlivá na vlhkosť, preto by ste ju mali skladovať opäť v uzatvárateľnej nádobe. Ak by sa aj k soli dostala vlaha, vytvorí sa hrudka, ktorú ale stále môžete rozbiť a ďalej používať. Samotnú soľ nepoškodí ani vlhkosť. Ak by sme sa bližšie pozreli na jódovú soľ, tam je skladovanie otázne. Po roku sa už totiž jód odparil a vlastnosti soli sú teda otázne.

Tvrdý alkohol

pixabay

Whisky, rum, koňak bourbon a samozrejme aj tradičné slovenské vypálené destiláty vydržia navždy. Dôležité ale je, aby boli uskladnené na tmavom mieste a dobre uzavreté.

Ocot

pixabay

Ocot je potravina, ktorú môžete opäť skladovať navždy, no je potrebné si dať pozor na správne skladovanie. Držte ho vo fľaši, v ktorej ste ho zakúpili, na tmavom mieste a mimo zdroju tepla.

Cukor

pixabay

Takisto ako soľ aj cukor vám vydrží večne. Ak je v uzavretej nádobe, nenasiakne vlhkosť zo vzduchu a nezmení sa tak na hrudku. Ani v tomto prípade však nestráca svoje vlastnosti. To isté platí aj pre práškový cukor.

Med

pixabay

Starý dobrý medík vraj dokonca našli aj v egyptskej pyramíde. Približný vek nálezu sa odhaduje na 2-3 tisíc rokov p.n.l. Vedci dokonca tento med aj ochutnali a bol stále v poriadku. V Gruzínsku sa zase našiel med, ktorý mal viac ako 5 500 rokov.

Jedná sa o jedinečný produkt, ktorý vydrží zrejme navždy. Jeho zloženie a štruktúra sú extrémne nepriaznivé pre baktérie a ak sa k nemu nedostane vzduch ani vlhkosť, máme doma ozajstný zázrak.

Pozri aj: Pijete vodu s citrónom na prázdny žalúdok? Mnoho ľudí robí pri tomto zvyku jednu zásadnú chybu

Lucia M., adme.ru


Komentáre

komentárov