Pozor! Až 80% z celkového počtu tvorí cesnak dovezený z Číny. Jeho konzumácia je čoraz nebezpečnejšia


Kedysi sa o ňom hovorilo ako o vynikajúcej posile imunity, bojovníkovi proti chorobám a vitamínovej bombe. Dnes je všetko inak. Cesnak je dovážaný z Číny, zaplnil pulty našich obchodov a pre zdravie nie je nič moc.

pixabay.com

Napriek tomu, že ľudia o ňom vedia, stále ho kupujú. Pravdupovediac, netreba sa čudovať. Keby nebolo tohto cesnaku, zohnať by sa dal len ťažko. Cesnakové plantáže u nás nemajú ktovieakú obľubu a ak si niekto pestuje cesnak doma, vydá mu to iba ak pre vlastné použitie.

Viac škody ako úžitku

V prípade čínskeho cesnaku môže byť škody naozaj viac ako úžitku. Tragický a alarmujúci je aj fakt, že až 80% z celkového počtu ponúkaných produktov zaberá na európskych pultoch cesnak z Číny. Vyzerá byť biely, je pevný a vôbec sa nekazí. Ako je to možné?! Jednoduchá odpoveď dnes už nikoho neprekvapí, no snáď aspoň vyburcuje ku konzumácii kvalitnejších produktov.

Čínsky cesnak je ošetrovaný chemikáliami, ktoré na ľudské zdravie nemajú zďaleka dobrý vplyv. Tento jav však nezmeníme nijak inak než dopytom po domácich produktoch a podporou domácich producentov, výrobcov, farmárov a pestovateľov. A to sme len pri cesnaku!

pixabay.com

Chemikálie v ňom ostávajú

Nesčernie, ostáva biely dlhú dobu, po čase nanajvýš splesnivie. Ak sa pýtate, čo na krásnu bielu farbu Číňania používajú, odpoveďou je chlór. Ako univerzálne bielidlo nie je v Číne ničím novým a nepoužíva sa len na cesnak. Atraktívny vzhľad viacerých produktov je dosiahnutý práve touto látkou. Faktom ostáva, že v ľudskom tele nemá čo hľadať!

pixabay.com

Ak máte doma cesnak, ktorého strúčiky sú veľké, biele a takmer všetky rovnakej veľkosti, mali by ste sa mať na pozore. Takýto cesnak v prírodných podmienkach nikdy nenarastie. Domáci cesnak môžete skladovať až do zimy v chladnom prostredí. Čínsky cesnak vydrží aj do konca ďalšieho leta. To zabezpečuje zasa hydrazid kyseliny maleínovej. Metylbromid pomôže zasa tomu, aby sa do cesnaku nedostal hmyz. Domáci cesnak má výrazne inú farbu, nerovnomerne veľké strúčiky a už na pohľad vyzerá zdravšie.

pixabay.com

Zaujímavosťou je aj to, že čínsky cesnak nikdy nenaklíči. Domáca cibuľa a cesnak v teplých podmienkach začínajú klíčiť, čo je prirodzený proces a tieto klíčky sú dokonca veľmi zdravé a môžete ich pokojne pridať do jedla. Od čínskeho cesnaku sa klíčenia nikdy nedočkáte, pretože bol vystavený gama žiareniu.

Je jasné, že poľnohospodárstvo a vývoz sa v dnešnej dobe už len ťažko zaobíde bez použitia pesticídov. Aj na tie však existujú mierky, zákony či certifikáty! Kúpou takéhoto cesnaku nielen zvyšujeme zisky Číne, ktorá do sveta vyváža milióny ton tohto produktu, ale poškodzujeme najmä svoje zdravie.

pixabay.com

Ak chcete domáci cesnak rozlíšiť od čínskeho, riaďte sa okrem vyššie uvedeného aj váhou. Čínsky cesnak je totiž veľmi ľahký, veľký a vyzerá dokonale.

Kupujete takýto cesnak aj vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Novinári zachytili na snímkach dcéru herečky Angeliny Jolie a Brada Pitta. Verejnosť si všimla túto zvláštnu vec!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov