Prečo čerstvé pečivo škodí a ako naše telo reaguje na lepok? Po prečítaní tohto článku v tom budete mať konečne jasno


Kto by nemiloval čerstvo upečené buchty alebo pečivo, ktoré si prinesieme z obchodu? Asi každý z nás vie, že to nie je tá najzdravšia forma stravovania, ale ako to už býva, nemôžeme si pomôcť. Aj vy sa pýtate, prečo by sme pečivo mali radšej obmedziť, ako na telo pôsobí lepok a čo je vlastne to zlé a nesprávne? V dnešnom článku sa vám to pokúsime vysvetliť.

Foto: pixabay

Odborníci čoraz častejšie „obviňujú“ práve pšenicu, ako dôvod, pre ktorý je obezita  stále rozšírenejšia. Zástancovia zdravého životného štýlu pred ňou dvíhajú varovný prst. A nejde len o obezitu. Alergie, ochorenia srdca, intolerancia, problémy s črevami, zvýšená hladina cukru v krvi, preťažený imunitný systém a zlé trávenie minerálov. Prečo naše staré mamy a starí otcovia jedli chlieb každý deň a nič im nebolo?

Dôvod je jednoduchý a prostý. Niekedy sa chlieb piekol zo základných surovín, neexistovali tam žiadne stabilizátory ani konzervanty. Taktiež sa používalo menej chemických zlúčenín, ktoré dodávajú pečivu tú správnu chuť a tiež menej farbív, ktoré ho zafarbia.

Foto: pixabay

Dnes pšenica vôbec nie je rovnaká, ako kedysi. Rastie oveľa kratšia. Len si spomeňte, keď ste ako malí behali po poli. Pšenica alebo aj iné obilie bolo obrovské, vysoké. Keďže to ale farmárom sťažovalo prácu, pretože keď prišli silné dažde, obilie okamžite ľahlo, rozhodli sa ho geneticky meniť tak, aby rástlo kratšie. Taktiež chceli od pšenice aby bola životaschopnejšia a rástla rýchlejšie. Tráviaci trakt niektorých ľudí však nemá enzýmy, ktoré by boli schopné tráviť proteínový glutén (teda lepok), ktorý pšenica obsahuje.

Čo je to glutén?

Glutén, alebo lepok je rastlinný proteín, ktorý sa nachádza napríklad v jačmeni, pšenici, v raži, žite, špalde a ovsi. Pre niektorých funguje lepok ako lepidlo. Keď sa dostane do tráviaceho traktu lepí obsah žalúdka, čo spôsobuje problémy ako hnačka, zápcha, plynatosť a potravinové alergie.

Enzýmy tráviaceho traktu nedokážu dobre štiepiť lepok a aminokyseliny. Lepok sa rozkladá na peptidy, čo sú reťazce aminokyselín, no stále príliš veľké na to, aby sa trávili v tenkom čreve. Tým pádom trávenie trvá oveľa dlhšie. Výsledkom môže byť napríklad aj celiakia a teda neznášanlivosť potravín obsahujúcich lepok.

Foto: pixabay

V roku 2013 bola publikovaná vedecká štúdia, ktorá priniesla zaujímavé výsledky. Vedci skúmali vplyv lepku na tráviaci trakt myší. Otázkou bolo, či môže lepok spôsobovať obezitu. Počas experimentu bola jedna skupina myší na bezlepkovej diéte a druhá dostávala stravu s vysokým obsahom lepku. Výsledky ukázali, že myši, ktoré boli na bezlepkovej diéte nemali taký prírastok hmotnosti, taktiež ich inzulín bol v normálnych hodnotách a ich vnútorné orgány nevykazovali žiadne zápaly, v porovnaní s druhou skupinou.

Pri lepku ide o to, že obsah kalórií nemá vplyv na priberanie. Skôr je to narušenie vonkajšej a vnútornej stavby žliaz a čriev, alfa a gama PPAR receptorov, ktoré sú práve zodpovedné za správne fungovanie metabolizmu. Výsledky teda hovoria jasne. Lepok, ktorý sa nachádza v obilninách dnes už škodí veľkému množstvu ľudí. Ak cítite, že po jeho konzumácii máte zdravotné problémy, navštívte svojho lekára a nechajte sa otestovať na jeho znášanlivosť.

Pozri aj: Čo je zdravšie – čerstvé ovocie alebo zelenina? Po prečítaní tohto článku v tom budete mať konečne jasno

Lucia M.

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov