Pridáva sa aj do pečiva a do sladkostí. Vedci prišli na to, že jedno z najrozšírenejších éčok je jedovaté

Hyriaková Kristína

Foto: unsplash

Väčšina z nás bežne kupuje rôzne potraviny, o ktorých vie, že nie sú celkom zdravé. Na druhej strane je však potrebné si uvedomiť, že niekedy to nie je nezdravé, ale nebezpečné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA uverejnil nové zistenia o farbive E 171, ktoré sa pridáva do mnohých bežných potravín. Farbivo E 171 alebo aj oxid titaničitý sa pridáva do pečiva, ale aj ryžových cestovín či sladkostí ako napríklad biela čokoláda, lízatká či žuvačky.

Pridáva sa hlavne do sladkostí

Vedci zverejnili stanovisko, v ktorom tvrdia, že farbivo E 171 už viac nie je možné považovať za bezpečný a nesmie sa používať v potravinárstve. Po jeho konzumácii sa môžu častice hromadiť v tele a hoci je jeho absorbcia nízka, človeku môže poškodiť črevá alebo spôsobiť rakovinu. O tom, že je nebezpečný a jedovatý sa hovorí už desať rokov.

Táto látka sa pritom vyskytuje v sladkostiach, ktoré jedia hlavne deti. V súvislosti s výsledkami a štúdiou E 171 môžeme predpokladať, že Európska únia jeho pridávanie v blízkej dobe zakáže.

Najnovšie články