Pridáva sa aj do pečiva a do sladkostí. Vedci prišli na to, že jedno z najrozšírenejších éčok je jedovaté

Kristína Hagarová Zdravie

Foto: unsplash

Väčšina z nás bežne kupuje rôzne potraviny, o ktorých vie, že nie sú celkom zdravé. Na druhej strane je však potrebné si uvedomiť, že niekedy to nie je nezdravé, ale nebezpečné.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA uverejnil nové zistenia o farbive E 171, ktoré sa pridáva do mnohých bežných potravín. Farbivo E 171 alebo aj oxid titaničitý sa pridáva do pečiva, ale aj ryžových cestovín či sladkostí ako napríklad biela čokoláda, lízatká či žuvačky.

Pridáva sa hlavne do sladkostí

Vedci zverejnili stanovisko, v ktorom tvrdia, že farbivo E 171 už viac nie je možné považovať za bezpečný a nesmie sa používať v potravinárstve. Po jeho konzumácii sa môžu častice hromadiť v tele a hoci je jeho absorbcia nízka, človeku môže poškodiť črevá alebo spôsobiť rakovinu. O tom, že je nebezpečný a jedovatý sa hovorí už desať rokov.

Táto látka sa pritom vyskytuje v sladkostiach, ktoré jedia hlavne deti. V súvislosti s výsledkami a štúdiou E 171 môžeme predpokladať, že Európska únia jeho pridávanie v blízkej dobe zakáže.

0
Komentovať (0)

Dnes by ste nemali premeškať: