Ročne usmrtí viac ľudí ako fajčenie, varujú odborníci. Tomuto sa snažte zďaleka vyhýbať a budete žiť dlhšie

Zuzana Fulopova Zdravie

Foto: pixabay

Všetci dobre vieme, že fajčenie je celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí. Ale vedeli ste, že aj zlá strava môže príčinou mnohých chorôb, ktoré môžu spôsobiť taktiež až smrť? Dokonca najnovší globálny výskum prináša informáciu, že nezdravá strava spôsobuje vyššiu úmrtnosť ako fajčenie.

pixabay

Výskum, ktorý sa robil v 195 krajinách mal za cieľ zistiť práve vplyv stravy na riziko úmrtnosti na choroby ako je cukrovka, rakovina, ochorenie srdca a pod. Výsledok všetkých prekvapil.

Podla najnovšieho výskumu publikovaného v The Lancet, viac ako 11 miliónov úmrtí ročne spôsobujú potraviny, ktoré konzumujeme. Napríklad príliš veľa soli, cukru, či nedostatok ovocia, zeleniny, orechov a semien môže byť príčinou vzniku chorôb. Vedci sa dokonca domnievajú, že strava je zodpovedná za viac úmrtí na celom svete než akýkoľvek iný rizikový faktor. Pritom sa tiež zistilo, že problém nie je len v konzumácii nezdravej stravy, ale aj v nedostatku príjmu niektorých zložiek potravín.

pixabay

Výskum odhalil, že až 3 milióny úmrtí na celom svete sa pripisuje konzumácii veľkého množstva sodíka, ale tak isto 3 milióny úmrtí sa pripisuje nedostatku primeraných potravín a dokonca za 2 milióny úmrtí môže nedostatok ovocia v jedálničku. Vedci tak potvrdili teóriu, že vyvážená strava je potrebná pre dlhý a zdravý život.

Zaujímavé bolo tiež zistenie, že kardiovaskulárne choroby boli hlavnou príčinou úmrtí a priamo súviseli so stravovaním. Po nej nasledovali určité druhy rakoviny a cukrovka. Ďalším zaujímavým poznatkom bolo zistenie, že v stredomorských krajinách, kde je strava bohatá na vlákninu, zdravé tuky, orechy, zeleninu, ovocie a zdravé oleje, bol nižší počet úmrtí, ktoré spôsobuje stravovanie. Napríklad taký Izrael sa umiestnil na prvom mieste, po ňom nasledovalo Francúzsko a Španielsko. Potvrdila sa tak teória, že by sme mali preferovať vo svojom jedálničku organickú rastlinnú stavu.

pixabay

Naopak, krajiny, ktorých hlavný základ stavy tvorili potraviny ako chlieb a cestoviny, dopadli v tomto výskume najhoršie. Výskum teda podporil fakt, že strava chudobná na určité prvky alebo strava, ktorá je bohatá na potraviny spracované s umelými prísadami, je spojená s chorobami, ktoré spôsobujú úmrtnosť po celom svete. Vedci však dodávajú, že strava nie je jedinou príčinou týchto chorôb. Je to aj málo pohybu, či environmentálne, ekonomické alebo sociálne faktory.

Je však naozaj zlá strava skutočne zodpovedná za viac úmrtí ako fajčenie cigariet? Vedci sa domnievajú, že strava je naozaj väčší rizikový faktor práve preto, že nie každý z nás fajčí, zatiaľ čo potraviny konzumujú všetci. Mali by sme si teda zobrať k srdcu tieto zistenia a prehodnotiť svoj jedálniček, čo poviete?

sciencealert.com
0
Komentovať (0)