Šéfkuchári slávnych reštaurácií prezradili svoje tajné triky v kuchyni. Trik číslo 8 úplne zmenil môj život!


Ochutnali ste v reštaurácii jedlo, ktoré ste si veľmi obľúbili, no keď ste sa ho pokúšali pripraviť doma, bolo to nič moc? Z vlastnej skúsenosti presne vieme, o čom je reč. Odkedy ale títo šéfkuchári prezradili svetu svoje tajomstvá, v mnohých rodinách sa stolovanie zmenilo na pôžitok.

1
takprosto.cc

Týchto 15 kulinárskych trikov vám ukáže jednoduché drobnosti, ktoré vašu kuchyňu pozdvihnú až na samý vrchol. Buďte si istí, že stolovníci budú vylizovať taniere a pýtať dupľu.

Cibuľa bez obáv

Milujete surovú cibuľu v šalátoch či studených dressingoch? Lenže po nej páchne z úst a preto si ju musíme často odopierať, najmä ak po obede ideme niekam do spoločnosti. Šéfkuchári tvrdia, že ak sa chcete zbaviť nepríjemného zápachu cibule, no pritom si chcete v jedle vychutnať jej ostrú chuť, treba ju po pokrájaní namočiť do ľadovej vody. Nechajte ju tam chvíľočku odležať a potom servírujte do jedla.

2
takprosto.cc

Nebesky chutná káva

Ak ste si kúpili kávu, ktorá je horkejšia než ste čakali, pridajte do prášku tesne pred varením zanedbateľnú štipku soli a škorice. Na kávovej chuti to nepocítite, no hrdlo zvierajúca horkosť bude preč a káva ostane nebesky chutná.

3
takprosto.cc

Šalát bez zbytočnej šťavy

Ak nechcete mať namiesto šalátu polievku so zeleninou, posypte už nakrájanú zeleninu soľou a nechajte chvíľku postáť. Potom zeleninu opláchnite a nechajte odtiecť a pripravte šalát. Po kope šťavy nebude ani stopy.

4
takprosto.cc

Hodvábne mäso

Ak chcete, aby malo vaše mäso hodvábnu textúru a aby aj chutilo tak dobre ako vyzerá, nechajte ho pred tepelnou úpravou postáť v zmesi kukuričného škrobu a vaječného bielka. Tento trik vám zaručí šťavnaté a jemné mäso, ktoré sa bude rozpadať v ústach.

5
takprosto.cc

Dokonalé pečivo

Na prípravu dokonalého pečiva, ktoré bude nielen mäkučké, ale aj jemné zvnútra, zmiešajte rovnaké množstvo múky a cukru. Vajec je potrebné vziať toľko, koľko dávate oleja. Majte na pamäti, že pri príprave domáceho pečiva nie je dôležité množstvo potravín, ale pomer hmotnosti. Maximálny rozdiel v pomere vajec a oleja môže byť 20%. Ak nemáte kuchynskú váhu, zaobstarajte si ju a pečte si na raňajky vlastné dobroty.

6
takprosto.cc

Vylepšovák koláčov

Najosvedčenejším a zároveň najpoužívanejším trikom v kuchyniach svetových reštaurácií je pridávanie soli do cesta. Či už robíte koláč nasladko alebo naslano, nezabudnite do cesta pridať polovicu čajovej lyžičky soli. Soľ pomáha zvýrazniť chute ostatných prísad a korenín. Použiť môžete akýkoľvek druh soli.

7
takprosto.cc

Výrazné omáčky, perfektná chuť

Pri príprave omáčok sa inšpirujte touto jednoduchou vychytávkou. Pridajte do nich vždy za lyžičku horčice alebo arašidového masla. Dodajú im výraznejšiu chuť a silnú vôňu. Tento trik môžete využívať aj vtedy, keď to preženiete so soľou alebo korením.

8
takprosto.cc

Dokonalé tekutý žĺtok

Nepochopiteľné, ako dokonale vedia v reštauráciách pripraviť volské oko. Na tvarovanie spravidla používajú formičky, ale ten tekutý žĺtok, ktorý doma nevieme odhadnúť, nás privádza do šialenstva. Ak aj vy milujete tekuté žĺtky, rozbite si vajcia do pohára, na panvicu pridajte rovnaké množstvo oleja a vody a dajte panvicu na oheň. Po chvíli vylejte vajíčka. Žĺtky ostanú zaručené tekuté.

9
takprosto.cc

Opité cesto

Pridajte do cesta na koláče alebo palacinky trochu vodky. Po upečení získate veľmi chrumkavú kôrku. Nemusíte sa báť, že alkohol bude v ceste cítiť. Teplom sa odparí, takže chuť koláča nepokazí. Ak chcete, aby bol alkohol v ceste cítiť, môžete namiesto vodky pridať rum alebo brandy. Tie dodajú vášmu cestu patričnú pikantnosť.

10
takprosto.cc

Ľadový čaj

Ak si v lete radi pripravujete ľadový čaj s ovocím, pridajte doň štipku sódy bikarbóny. Neutralizuje totiž triesloviny v čaji.

11
takprosto.cc

Dusené ako z obľúbenej reštaurácie

Dusené mäsko je lahôdka pre labužníkov. Aby ste dosiahli také dusené mäso ako dostanete v najlepších reštauráciách, vysajte ešte zo surového mäsa servítkou alebo kuchynskou utierkou vodu. Posoľte ho až keď je celkom suché. Uvidíte, čo sa zmení, keď ho budete neskôr žuť. Mňam!

12
takprosto.cc

Chrumkavé karbonátky

Ak máte radi fašírky alebo karbonátky z mletého mäsa, pridajte do mäsovej zmesi trochu strúhanky. Mäso bude lepšie držať tvar a pri opekaní chytí chutnú chrumkavú kôrku.

13
takprosto.cc

Teplé taniere

Zahrievajte alebo chlaďte taniere pred podávaním jedla podľa toho, či idete podávať studený alebo teplý pokrm. Rovnaká teplota tanierov a jedla zabezpečí dlhšie rovnakú teplotu jedla, ale aj intenzívnejšiu vôňu.

14
takprosto.cc

Hustá čili omáčka

Pri príprave paradajkových a paprikových pikantných omáčok máme často problém so zahusťovaním. Ak nemáte po ruke kukuričný škrob, najlepšie poslúžia drvené zemiakové lupienky. Rozdrvte si čipsy s trochou piva a zamiešajte do omáčky. Bude perfektná.

15
takprosto.cc

Konečne mi neprihorela praženica

Večný problém sobotňajších raňajok je prihorená praženica. Pridajte do praženice alebo omelety trochu kukuričného škrobu. Okrem toho, že praženica sa vám s týmto trikom už nikdy nepripáli k panvici, bude aj nadýchaná a o to chutnejšia.

16
takprosto.cc

Čo hovoríte na tajomstvá šéfkuchárov, milé gazdinky? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri tiež: 10 najlepších nadčasových tipov do kuchyne, ktoré sme zozbierali od starých mám a rozhodne by sme ich mali používať aj dnes

zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov