Do sklenenej nádoby dala pomarančovú šupku a 7 dní čakala. Vznikla TOP vec nie len do domácnosti!


Ak po zjedení pomaranča šupku vyhadzujete, robíte veľkú chybu! Pomarančová kôra je totiž univerzálna záležitosť, ktorá vie pomôcť množstvu problémov v domácnosti. Hádzať ju k odpadkom je teda veľká neúcta a nespravodlivosť k produktom matky prírody. Existuje totiž množstvo „pre“, ktoré pomarančovú kôru kladú na víťazný stupienok!

pixabay.com

Vlastnosti pomarančovej kôry nespočívajú len v množstve vitamínu C, ktorý nám je v tomto prípade aj tak nanič, lebo by ju nikto dobrovoľne neschrúmal. Ide o viac či menej praktické veci, ktoré potešia každú gazdinku aj každú kuchárku.

Čistí

Pomarančová kôra obsahuje množstvo esenciálnych olejov, ktorých antibakteriálne vlastnosti sa používajú aj vo väčšine čistiacich a dezinfekčných prostriedkov. Niet pochybností o ekologickosti tohto produktu. Preto, ak chcete dezinfikovať, použite kôru.

pixabay.com

Vyčistiť ňou môžete rúru alebo mikrovlnku, a to tak, že kôru z jedného pomaranča zalejete v miske 300ml horúcej vody. Vložte misku s kôrou a vodou do mikrovlnky alebo rúry a zapnite ju na 7 minút. Potom ju len vyutierajte vlhkou handričkou a mastnota aj nečistoty budú preč.

Vydezinfikovať ňou môžete aj drevené dosky na krájanie. Nasypte na vlhkú dosku trochu soli a poriadne ju vydrhnite pomarančovou kôrou. Ekologická dezinfekcia je hotová!

pixabay.com

Vyčistená kanvica nemusí byť len výsledkom chemických prípravkov. Do šálky studenej vody pridajte nastrúhanú pomarančovú kôru a 2 čajové lyžičky soli. Roztok dobre premiešajte a vodu v kanvici nechajte zovrieť. Potom vylejte a vypláchnite.

pixabay.com

Lieči

Na liečbu typických jesenných ochorení je tu čaj z pomarančovej kôry. Samozrejme, tu si treba dobre rozmyslieť, akou kôrou si vypláchneme hrdlá a postupne aj zvyšok nášho tela. Čierny čaj často kupujeme v kombinácii s rôznymi citrusovými príchuťami. Ak si doň doma pridáte trochu pomarančovej kôry a necháte pár minút lúhovať, budete mať dokonalý čaj. A vylieči aj ten najchytľavejší vírus.

pixabay.com

Dochucuje

Ak sa vám už zunovala citrónová kôra, ktorá sa do koláčov, tvarohov alebo zákuskov pridáva so železnou pravidelnosťou, vyskúšajte ju vymeniť za pomarančovú kôru. Pripravíte si ju jednoducho. Kôru z pomarančov postrúhate a necháte vysušiť nad radiátorom alebo v rúre. Potom ju už len pridávate tam, kam si to chute žiadajú. Nezabudnite ju pred strúhaním umyť!

pixabay.com

Prevonia

Voňavé vonné sviečky a tyčinky sú často plné kadejakých chemických príchutí, preto by ste si mali dávať pozor, čo dýchate. Namiesto takýchto sviečok si kupujte radšej tie nearomatické a doma si do nich nasypte postrúhanú pomarančovú kôru. Po tom, čo sa vosk zvrchu rozpustí, začne kôra nádherne voňať po celom dome.

pixabay.com

Videli ste už niekedy, že by mal jeden kúsok naoko nepotrebného biologického materiálu taký potenciál na využitie? Dajte nám vedieť, čo si o tom myslíte, a či je aj u vás doma pomarančová kôra súčasťou domácnosti.

Pozri aj: 9 vecí, o ktorých vám 90% mužov nikdy nepovie. Najviac ma zarazil bod č. 5

zdroj: babskeveci.sk (M)


Komentáre

komentárov