Škvarkové šatôčky so slivkovým lekvárom: Netradičné spojenie tradičných chutí, ktoré jednoducho budete milovať


Aby som tento recept uviedla na pravú mieru. Prvýkrát som tieto sladké škvarkové rožteky ochutnala na návšteve u mojej čakateľky na svokru. Bolo to niečo nezvyčajné, no naozaj vynikajúce. Nečudovala som sa, že rýchlo zmizli z taniera, len sa tak po nich zaprášilo. Tento recept je taký obľúbený, že sa oň s vami musím podeliť a verte mi, určite stojí za vyskúšanie. A veľmi zaň ešte raz ďakujem. Mimochodom, z tohto cesta môžete pripraviť aj obyčajné pagáče, ktoré sú takisto vynikajúce.

satocky2
mimibazar.cz

Budeme potrebovať:

300 gramov polohrubej múky

300 gramov hladkej múky

250 gramov pomletých oškvarkov

250 gramov palmarínu

1 vajíčko

1 žĺtok

250 gramov pochúťkovej smotany

1 lyžica soli

1 lyžica cukru

45 gramov kvasníc

1 dcl mlieka

na potretie jedno vajíčko

Postup:

Múku si preosejeme do misky a pridáme pokrájaný a zmäknutý palmarín. Dobre pomiešame. V inej miske si pomocou mixéru dobre vyšľaháme smotanu, soľ, vajíčka a žĺtok. Celú túto hmotu prilejeme k múke s palmarínom a opäť premiešame. Do cesta teraz primiešame rozrobený kvások. Pridáme rozomleté škvarky a vypracujeme cesto. Cesto musí byť vláčne, ani tuhé ani riedke. Misku prekryjeme utierkou a necháme aj s cestom 40 minút odpočívať na teplom mieste.

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti a každú z nich rozvaľkáme na plát. Každý plát teraz rozkrojíme na malé štvorčeky 2×2 centimetre. Do stredu každého štvorčeka dáme trošku slivkového lekváru a preložíme protichodné rohy. Vznikne nám krásna šatôčka.

Šatôčky poukladáme na plech a potrieme vajíčkom. Vložíme ich do rúry, ktorá je vyhriata na teplotu asi 70 stupňov Celzia a pečieme 10 až 15 minút. Po tomto čase zvýšime teplotu na 120 stupňov Celzia a pečieme ďalších asi 15 minút. Šatôčky necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.

Čo poviete? Zaslúži si tá moja čakateľka na svokru pochvalu? Ja si myslím, že áno. Poznali ste tento netradičný recept? Dajte nám vedieť v komentároch.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

 

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.


Komentáre

komentárov