Sladké vianočné rolky: Stačí ich naplniť orechmi, hotové sú naozaj raz-dva a skvele doplnia dobroty na vianočnom stole

Lucia Mužlová

takprosto.cc

Nepoznám nikoho, kto by nemal rád vianočné dobroty. Stoly sú plné lineckých, medovníčkov a sem-tam vidíme aj šuhajdy, medvedie labky, či biskupský chlebíček. Ak chcete tieto dobroty doplniť aj niečím iným, vyskúšajte tento jednoduchý a pritom naozaj úžasný recept.

rozky5
coolinarika.com

Budete potrebovať:

200 gramov masla

200 gramov krémového syra (napríklad Philadelphia)

100 gramov cukru

2 žĺtky

450 gramov hladkej múky

štipka soli

kôra z citróna

Na plnku:

350 gramov vlašských orechov

2 bielky

1 vanilkový cukor

3 lyžice cukru

práškový cukor na posypanie

Postup:

V miske si zmiešame maslo s cukrom a žĺtkami. Vznikne nám hustejšia pena. Na miešanie používam mixér. Do cesta postupne pridávame krémový syr a na záver aj kôru z citróna, ktorý si predtým dobre umyjeme. Prisypeme po častiach múku a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke aspoň 30 minút odpočívať.

rozky1
coolinarka.com

Medzitým si v miske vyšľaháme bielky s cukrom, prisypeme orechy, ktoré sme predtým rozmixovali nahladko a na záver aj vanilkový cukor. Vznikne nám hustejšia orechová plnka.

rozky32
coolinarika.com

Odpočinuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske. Vaľkáme, až kým nám nevznikne placka hrubá cca 3 milimetre. Vykrojíme kolieska pomocou vykrajovačky alebo pohára. Do stredu kolieska položíme trošku plnky a vytvoríme rolku, resp. plnku obalíme z oboch strán. Ak chcete pekný vzor, vytvorte ho pomocou vidličky tak, ako je na obrázku.

rozky3
coolinarika.com

Rúru si predhrejeme na 180 až 200 stupňov Celzia, záleží podľa rúry. Rožteky položíme na papier na pečenie a pečieme ich dozlatista. Upečené rožteky alebo ak chcete rolky ešte na záver posypte práškovým cukrom na ozdobu. To je mňamka, však? Dobrú chuť.

rozky5
coolinarika.com

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), coolinarka.com

Najnovšie články