Slovenský skvost, ktorý aj pastieri považujú za poklad. Toto je dôvod, prečo by bryndza nemala chýbať ani vo vašom jedálničku

Lucia Mužlová Ešte viac

Foto: archív TARS

Ako často sa tradičná slovenská bryndza ocitne na vašom tanieri? K Slovensku patria najmä bryndzové halušky, ktoré pokojne môžeme považovať za akýsi národný podpis. Z bryndze sa však v mnohých domácnostiach pripravuje napríklad aj bryndzová nátierka šmirkas, no čoraz populárnejšia je aj v zdravších šalátoch. A tá májová, tá je najlepšia z mnohých dôvodov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petra Fodorova (@petraa_fodor) on

Bryndza taká, aká má skutočne byť sa vyrába z ovčieho mlieka. Aj samotný pastieri ju považujú za poklad. Obsahuje probiokultúry, ktoré sú mimoriadne prospešné pre naše zdravie. Keď sa naše lúky začnú začiatkom apríla zelenať, o mesiac neskôr si môžeme vychutnať nefalšovanú májovú bryndzu, ktorá je právom trochu iná od tej klasickej. Dôvodom sú jedinečné skupiny rastlín a bylín, ktoré začnú kvitnúť a rásť a z ovčieho mlieka sa potom môže vyrobiť bryndza naozaj vysokej kvality.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Betko .!. (@little.noir.tree) on

Výroba bryndze má na Slovensku dlhodobú tradíciu. Najstaršia bryndziareň bola založená už v roku 1787 v Detve. Bryndzu v podobe, ako ju poznáme dnes, vyrobil ako prvý zvolenský bryndziar Teodor Wallo. Miesto soli vyrobil špeciálny soľný roztok. Po zomletí ovčieho syra s týmto roztokom získal mäkkú mazľavú hmotu – našu typickú bryndzu.

V dnešnej dobe si však zákazník musí dávať veľký pozor na to, čo v obchode kupuje. Keď budete skúmať zloženie a chcete mať doma naozaj kvalitu, siahnite po tej, ktorá bude vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka v 100% kvalite. Podľa Potravinového kódexu Slovenskej republiky sa môže bryndza vyrábať aj zo zmesi ovčieho a kravského syra, musí však obsahovať najmenej 50 % ovčieho syra zo sušiny výrobku. Bryndza je potravina, na ktorú môžeme byť právom hrdí. Je len málo krajín vo svete, ktoré bryndzu vyrábajú. Tú našu poznajú konzumenti v Rakúsku, Maďarsku, Nemecku či Poľsku.

Májová bryndza je výnimočná

Májovú bryndzu môžeme s kľudným svedomím označiť ako najkvalitnejšiu. Ovečky sú už nejaký ten týždeň na paši. Vďaka čerstvej tráve, ktorá je v tomto období najbohatšia na živiny,  obsahuje ich mlieko najviac prospešných látok rastlinného pôvodu, esenciálne mastné kyseliny a iné bioaktívne látky. Tie sú pre zdravie človeka mimoriadne dôležité. Bryndza dokáže riešiť problémy s trávením, nakoľko je, najmä v surovom stave, silným probiotikom. Na svedomí to majú prospešné probiotické mliečne baktérie a kvasinky, ktoré sa množia v procese zrenia. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda takýchto mikroorganizmov, čo je minimálne stokrát viac ako napríklad v jogurtoch.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @malickostii on

Bryndza tiež pomáha pri zápaloch a v boji proti vysokému krvnému tlaku, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pozitívne pôsobí pri cukrovke, pri prevencii rakoviny aj osteoporózy, zvyšuje imunitu pri alergiách. Nakoľko počas spracovania dochádza k úbytku laktózy, je vhodná aj pre deti, ktoré majú alergiu na mlieko. Z májovej bryndze si teda môžete pripraviť už spomínané halušky so slaninkou, šmirkas, pirohy, zeleninový šalát, kde ju pridáte namiesto kozieho syra, no čoraz populárnejšie sú aj kiše alebo bryndzové koláče. Použiť ju však môžete aj do omáčky na cestoviny, v slaných pagáčoch, slimákoch alebo iných fantastických receptov. Určite si vo vašej kuchyni miesto nájde.

Bryndzu v skvelej cene kúpite počas mája v každom Lidli, viac receptov s bryndzou nájdete na tomto linku.

Článok vznikol v spolupráci s Lidl.

0
Komentovať (0)