Stará škola si ich bude pamätať. Týchto 12 pravidiel etikety poznáme všetci, no používame ich stále menej

Hyriaková Kristína

Foto: unsplash

Existuje veľa prípadov, kedy premýšľame nad tým, prečo robíme veci určitým spôsobom a väčšinou je za tým racionálny dôvod. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pekným príkladom je kráľovná Alžbeta, ktorá je známa tým, že kabelku nosí vždy v ľavej ruke, pretože pravú chce mať voľnú na podanie ruky. Keď zmení umiestnenie kabelky, chce svojím zamestnancom oznámiť, že chce ukončiť rozhovor. Portál Brightside odhalil niektoré z najdôležitejších pravidiel etikety, ktoré vás pripravia na akúkoľvek spoločenskú udalosť.

Poznáte tieto pravidlá?

  • Keď si chcete vytlačiť citrón, chráňte okolie rukou alebo lyžičkou. Citrónová šťava je určite jednou z najbolestivejších vecí, ktoré môžu niekomu skončiť v oku, preto na to dávajte pozor.
Foto: unsplash
  • Keď si dávate na kolená obrúsok, vždy si ho dajte v tvare obdĺžnika a nie trojuholníka. Keď skončíte s jedlom, obrúsok nechajte na ľavej strane taniera.
  • Pri pití čajú nedvíhajte malíček. Nie je to správne. Namiesto toho ukazovákom a prostredníkom druhej ruky pridržte spodok šálky.

  • Pri kýchaní alebo kašlaní používajte na prekrytie ľavú ruku a nie pravú. Práve tú podávate druhým ľuďom.
  • Predtým, než začnete jesť počkajte, kým sa usadí hostiteľ.
Foto: unsplash
  • Keď vás niekto požiada o soľ, podajte ju spolu s korením.
  • Ak pozvete kolegov na pracovný obed, mali by ste ho platiť vy.

  • Keď vám čašník donesie kôš s pečivom, nebuďte prvý, kto si zoberie. Zoberte celý košík a ponúknite pečivo najprv osobe po vašej pravici, potom osobe po vašej ľavici. Potom si môžete zobrať aj vy.
Foto: unsplash
  • Správne sa čaj nemieša v smere hodinových ručičiek, ale skôr hore a dole, teda sever a juh.
  • Kabelku majte vždy v ľavej ruke.

  • Na konci pracovnej večere si neberte jedlo, ktoré ste nezjedli, so sebou.
  • K svojmu stolu si sadajte z ľavej strany, no odchádzajte z pravej strany.

Vedeli ste o týchto pravidlách etikety?

Najnovšie články