Toto je dôvod, prečo naši rodičia a prarodičia netrpeli žiadnymi alergiami na potraviny

Otázka alergií vo všeobecnosti trápi väčšinu našej populácie. Najmä rozšírenie neznášanlivosti určitých druhov potravín vie náš organizmus poriadne potrápiť a tento problém sa stáva čoraz rozšírenejším. Faktom však je, že potravinové alergie neboli v minulosti takým strašiakom. Čo je dôvodom potravinových alergií a prečo je ich nárast v porovnaní s minulosťou taký rapídny?

alergia 4
charlestonallergy.com

Ak ste práve vy tým šťastlivcom, ktorý chvalabohu nie je alergický na žiadnu potravinu, stavím sa, že vo vašej rodine alebo okolí je potravinových alergikov niekoľko. Len si spomeňte, keď ste naposledy pripravili nejaké jedlo, ponúkli hostí alebo boli s priateľmi v reštaurácii. Jeden vynecháva mliečne výrobky, priateľka sa zas vyhýba orechom a pre ďalších je strašiakom číslo jeden med. V porovnaní s históriou však môžeme s určitosťou povedať, že potravinové alergie sú problémom dnešnej doby. Mali ľudia v minulosti iné stravovacie návyky? Čo sa vlastne zmenilo?

Výskyt potravinových alergií sa rozšíril natoľko, že ich môžeme považovať za novodobú epidémiu. Podľa štúdie z roku 2013 vydanej Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb je medzi rokmi 1997 a 2011 nárast potravinových alergií u detí až o 50%. Známy lekár Dr Mercola upozorňuje, že v západných krajinách je momentálne číslom jeden alergia na laktózu. Podľa jeho názoru za všetko môže nekontrolované užívanie rastových hormónov pri chove dobytka, ktoré sa následne nachádzajú v mlieku. Podobne je to neuveriteľný nárast užívania antibiotík na farmách, čo je rozšírenou metódou, ktorá začala už v 90. rokoch.

Nové látky v potravinách

Na otázku, či sa v potravinách v súčasnosti nachádzajú látky, ktoré tam v minulosti neboli, rozhodne môžeme odpovedať súhlasom. Priemyselne spracované potraviny môžu spôsobovať alergie z niekoľkých dôvodov. Ide najmä o veľlké množstvo konzervačných látok, aromatických látok a iných prídavkov, ktoré sa v dnešnej dobe nachádzajú skoro všade. To má výrazný vplyv na nárast alergií. Existuje však aj väčšie nebezpečenstvo, ktoré na nás číha na pultoch predajní s potravinami.

V polovici 90. rokov bol vyvinutý nový druh proteínov, ktoré sa začali využívať najmä za účelom maximalizovania ziskov potravinárskeho priemyslu. Alarmujúcim faktom je, že sa nikdy neuskutočnili žiadne štúdie, ktoré by dokazovali, že sú tieto proteíny skutočne bezpečné pre spotrebu ľudí i zvierat. Jednou z prvých potravín, kde sa mal tento nový proteín využívať bolo mlieko.

alergia 2
pixabay.com

V roku 1994 začal mliekárenský priemysel využívať genetické inžinierstvo a jeho výsledok – rastový hormón rBGH (rekombinantný rastový hormón hovädzieho dobytka), ktorý bol podávaný kravám na zvýšenie produkcie mlieka. Tento hormón je však príčinou narastajúcich ochorení u zvierat.

Pridanie ďalších látok

Keďže sa vplyvom rastového hormónu zvyšoval počet ochorení u zvierat, začali sa zvieratám podávať antibiotiká. Stále vyššie množstvo používaných antibiotík je dnes problémom číslo jeden. Tieto antibiotiká, ako dnes už vieme, sú dôvodom vyššej rezistencie organizmu voči ďalším antibiotikám u ľudí.

Starí rodičia bez alergií

Áno, naši predkovia nemali také problémy s alergiou na potraviny. Jednoducho jedli jedlá bez priemyselného spracovania za pomoci konzervačných látok, farbív a ďalších prídavkov a „chémie“. Ich jedlo pochádzalo z fariem a trhov, deti boli v prvých mesiacoch života kojené materským mliekom. Mäso pochádzalo zo zvierat chovaných v prírode.

alergia 3
allergy911.blogspot.sk

Chemické látky, prísady, stabilizátory, farbivá, antibiotiká, konzervačné látky – to je potrava našej doby. Preto sa nemôžeme diviť narastajúcej krivke alergikov.

Naši starí rodičia nepoznali mobilné telefóny, počítače, tablety. Nepoznali, čo je to smogom znečistené ovzdušie, voda zamorená odpadom. Deti sa hrali vonku, liezli po stromoch a jazdili na bicykloch, trávili čas v prírode na čerstvom vzduchu, ktorý niekedy nepredstavoval nebezpečenstvo, kvôli ktorému si treba nasadiť rúško. Chrípka a horúčka si v minulosti nevyžadovala návštevu lekára ani veľké množstvo medicínskych prípravkov. Stačilo zjesť poctivú domácu kuraciu polievku. To jedlo bolo niekedy ozajstným liekom.

Strava a životný štýl zásadne vplývajú na naše telo a zdravie. Každá bunka v našom tele potrebuje správnu výživu, aby mohla správne fungovať. Zlý životný štýl s nevhodnou stravou ovplyvňuje integritu každej bunky, čím sa vytvára citlivosť na rôzne potraviny.

Potravinové alergie sú teda vedľajším produktom mnohých faktorov životného prostredia a spôsobu spracovania potravín, ktoré sme spomenuli. Tieto procesy neboli známe len zopár generácií pred nami. Preto si musíme klásť otázku: Čo príde v najbližšej dobe? Keď vidíme tempo, ktorým sa mení zloženie potravín, môžeme v budúcnosti očakávať stále viac a viac toxínov. Dúfajme, že pri neustále rozvíjajúcej sa vede sa podarí prísť na spôsoby spracovania potravín, ktoré nebudú mať tak škodlivé vedľajšie účinky.

Pozri aj: Toto by si mal prečítať každý človek, ktorý sa neustále sťažuje na starobu. Vek bude vždy len číslo!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), panecirco.com

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov