Toto je dôvod, prečo si už čoskoro nebudete v obchode kupovať klasický grécky jogurt. Toto je jeho zdravšia verzia!


Dlhodobo sa grécky jogurt tešil veľkej popularite. Produkt s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom cukru je prototypom výživnej a zdravej desiaty, ktorú možno kombinovať s ovocím či pridávať do šalátov namiesto dresingu. Potom sme naďabili na islandský jogurt.

29511121234_2420459e2c_b
hiveminer.com

Mliečna bomba z Islandu

Ak ste ho doteraz nepoznali, práve máte tú česť. Skyr je islandský jogurt a je presne tým mliečnym produktom, ktorý ovládne naše chladničky počas nasledujúcich rokov. Technicky vzaté, ide viac o syr než o jogurt. Až na to, že vyzerá a chutí ako jogurt. Nutrične sú si islandský a grécky jogurt celkom podobní, ale skyr má viac bielkovín a menej cukru. Pozrite sa na konzistenčný rozdiel oboch produktov. Vyššie sa nachádza grécky jogurt, nižšie zasa ten islandský.

skyr_islanda_presidio
fondazioneslowfood.com

Syr či jogurt?

Ako sa to vezme. Svojou konzistenciou sa veľmi podobá jogurt. Napriek tomu, že ide o nízkotučný výrobok, vďaka svojmu špecifickému spracovaniu má veľmi krémovú konzistenciu a hustotu. Milovníci tohto výrobku ho nazývajú ako niečo medzi gréckym jogurtom a kyslou smotanou. Spôsob výroby sa však najviac ponáša na náš Termix, ibaže v bielom vydaní. Môže sa bez problémov používať aj na varenie či pečenie. Sú z neho fantastické tvarohové torty, cheesecake či omáčka na cestoviny alebo nátierka.

Tradične sa syr vyrábal s klasickou metódou, teda odkvapkávaním z textilného vrecka. Na rozdiel od bežného tvarohu si však veľké množstvo srvátky ponechá. V konečnom výsledku tak obsahuje priemerne 12% bielkovín, 3% cukru, 0,5% tuku. Navyše neobsahuje naozaj žiadne umelé sladidlá ani farbivá. Za 140 gramov by ste nemali zaplatiť viac ako 0,60 eur.

IMG_0988
theyoungdomesticgoddess.co

Grécky jogurt má vážnu konkurenciu. Zbystrite teda pozornosť, pretože v najbližšej dobe sa táto dobrota objaví aj na našich pultoch. V susednej Českej republike ho už majú a nemôžu si ho vynachváliť.

Dá sa pripraviť aj doma

Samozrejme, ako všetko, aj tento jogurt si môžete pripraviť vo vlastnej kuchyni. Podľa tohto receptu ho pripravujú domáci v jeho rodnej krajine. A tam je naozaj špičkou medzi najkvalitnejšími potravinami.

IMG_1017
theyoungdomesticgoddess.co

Recept na domáci islandský skyr:

Mlieko zahrejte na 90 stupňov. Potom mlieko schlaďte na 40 stupňov a zaočkujte kultúrami. Pridajte syridlo, ale len také množstvo, aby sa mlieko nezrazilo skôr než za 5 hodín. Zrazeninu nakrájajte a nechajte ďalej fermentovať. Ďalšiu fermentáciu môžete a nemusíte robiť, podľa toho, ako kyslý jogurt máte radi. Produkt vložte do látkového vrecka a nechajte odkvapkať. Zo skúsenosti by srvátky nemalo odkvapkať veľa. Odkvapkanú hmotu rozmixujte a môžete konzumovať. Tento spôsob prípravy domáceho jogurtu je vhodný pre tých, ktorí nemajú príliš času nazvyš. Výsledok nie je taký krémový, ako keby ste ho robili tradičným spôsobom, nutrične je však rovnako bohatý. Islanďania na tomto domácom produkte „fičia“ celé roky a na jeho tradíciu nedajú dopustiť. Necháte sa zlákať?

zdroj: babskeveci.sk (Monika), popsugar.com

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!


Komentáre

komentárov