Toto je potravina, ktorá mi nahradila mäso, maslo aj šalát! Naučte sa ju správne krájať a konzumovať

Monizz

Exotické avokádo je výzvou, ktorú častokrát neprijímame, a tak ho v kuchyni jednoducho nepoužívame. A ani netušíme, o koľko prichádzame! Tento bohatý zdroj chutí by pritom mohol naše jedlá celkom pekne osviežiť.

Článok pokračuje pod videom ↓
pixabay.com

Nie je aromatické, no je dosť výrazné na to, aby sa dalo používať na sladko aj na slano. Vynikajúce sú z neho nátierky s cesnakom, ale aj cheesecakey. Pochádza z okolia Mexika, rastie na strome a má vysoký obsah kalórií. V mnohých krajinách ho používajú ako prírodné maslo. Je veľmi kalorické – na 100 gramov obsahuje až 208 kalórií. Má vysoký podiel tukov, teda je mastné. Netreba ho zjesť veľa, pretože môže zaťažiť žalúdok. Ak však viete, ako s ním pracovať, môžete si byť istí, že jeho chuti neodoláte.

pixabay.com

Výhody v kuchyni

Avokádo obsahuje veľa kyseliny olejovej a vlákniny. Ak ho pridávate napríklad do nátierok, budete mať istotu, že sa budú ľahko rozotierať. Vďaka množstvu ďalších vitamínov, minerálov a stopových prvkov je avokádo považované za super potravinu. Pravidelná konzumácia vám zabezpečí dostatočne pružnú pokožku, silné srdce a cievy, ale aj husté vlasy.

pixabay.com

Tajomstvo je v draslíku, ktorého avokádo obsahuje viac ako banány. Podielmi niektorých látok sa vyrovnáva mäsu, preto je aj obľúbenou ingredienciou vegánov. Je prírodným antioxidantom a podobne, ako jablká, aj avokádo po vylúpnutí zo šupky hnedne, preto ak chcete zachovať peknú zelenú farbu, je potrebné ho ihneď pokvapkať citrónom. Navyše, avokádo je silné afrodiziakum.

pixabay.com

Ako vybrať dobré avokádo?

Nie je žiadnou novinkou, že na pultoch našich potravín sa objavuje kde-čo a inak to nie je ani s avokádami, ktoré sa predávajú často nezrelé a tým pádom do kuchyne nepoužiteľné. Aby ste vedeli rozoznať zrelé avokádo od toho nezrelého mali by ste si zapamätať, čo uvidíte. Uprednostňujte avokádo s hnedou šupkou, nie zelenou! Sústreďte sa aj na stonku (ak ju konkrétny kúsok má). V prípade, že je hnedá, vráťte avokádo naspäť, je nezrelé. Zrelé avokádo má stonku zelenú až žltú. Ak sa vám aj náhodou podarí kúpiť avokádo, ktoré je nezrelé, nechajte ho dva dni na teplom mieste, napríklad na parapete a ono samé dozreje.

pixabay.com

Prípravy

Pri príprave avokáda platí, že najlepšie chutí na slano a v kombinácii s cibuľou a cesnakom. Zelené ostane, ak ho polejte spomínanou citrónovou šťavou a ak chcete využiť len polovičku avokáda, nikdy z neho nevyberajte kôstku. Charakteristická je avokádová olejovitosť, preto sa vynikajúco hodí nielen do nátierok, ale aj do omáčok, či šalátov. V súčasnosti sa teší veľkej obľube pri príprave zeleninových aj ovocných smoothies, opäť však upozorňujeme na množstvo. Nezjedzte ho veľa, aby vás nezaťažilo.

pixabay.com

Chutí výborne v kombinácii s vajcami, cícerom, tuniakom a s rybami všeobecne. Z mäsa ho pripravujte hlavne k hydine. Športovci alebo diétujúci ľudia ocenia aj jeho bohatý zdroj bielkovín, preto z neho možno robiť naozaj chutné sladké cheesecakey a koláče, ktoré budú zdravou alternatívou k iným druhom sladkostí.

pixabay.com

Používate avokádo doma aj vy? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti!

Pozri aj: Zistite podľa tabuľky svoju ideálnu hmotnosť. Možno by ste vôbec nemali držať diéty, ale skôr naopak, priberať

zdroj: babskeveci.sk (M)

Najnovšie články