Toto je to, čo v skutočnosti obsahuje jeden pohár Nutelly. Obsah cukru v jednej nádobe vás bude skutočne šokovať


Ešte pomerne nedávno bola Nutella nespornou kráľovnou všetkých sladkých nátierok. To všetko sa však zmenilo európskou správou, ktorá potvrdila vysoký obsah a podiel palmového oleja v tejto čokoládovej pochúťke. O palmovom oleji sa toho popísalo už naozaj mnoho, napríklad aj to, že je karcinogénny.

nutella3
hesca.org

Laicky povedané, Nutella by mohla spôsobovať rakovinu a z najlepšieho priateľa na raňajky by sa razom mohol stať veľký nepriateľ. Povesť Nutelly bola “pošpinená” aj vtedy, keď sa na povrch dostal obrázok s tým, čo všetko obsahuje.

Nasledujúci obrázok ukazuje, aké hlavné zložky sa v Nutelle nachádzajú a aký podiel z celkového množstva tvoria. V surovej podobe obsahuje najmä: palmový olej, kakao, lieskové oriešky, sušené odstredené mlieko a cukor. Veľa cukru. Každá vrstva reprezentuje podiel každej zložky.

nutella1
MrFlow

Šokujúce je najmä to, že takmer polovicu nádoby tvorí biely cukor. Samozrejme sa výrobca Nutelly a teda Ferrero ohradil, že receptúra je prísne strážená, a že sa jedná o obchodné a výrobné tajomstvo. O samotnej výrobe sa teda môžeme len domnievať.

To, čo ale ostáva faktom, sú nutričné hodnoty, ktoré sú uvedené na obale. V jednej lyžici Nutelly sa nachádza presne 8,5 gramov cukru, čo znamená, že 400 gramov Nutelly obsahuje 227,2 gramov cukru. To je viac ako polovica!

Výrobca ďalej uviedol: “Nechceme zverejňovať všetky podiely zložiek v Nutelle, pretože náš recept je jedinečný a chceme ho chrániť. Značka a celkovo produkt Nutella poskytuje jednoduché a jasné informácie o obsahu a podielu zložiek na jednu lyžicu a teda 15 gramov, rovnako ako je uvedený obsah zložiek na 100 gramov. Tieto obsahy môžete vidieť aj na oficiálnych stránkach Nutella.”

nutella2
sallysbakingaddiction.com

Podľa posledných správ však Nutella nebola a zrejme ani nebude stiahnutá z predaja kvôli podozreniu, že spôsobuje rakovinu. Nikdy sa totiž tieto informácie nepotvrdili. To však nič nemení na tom, že Nutella obsahuje palmový olej, ktorý je podľa Európskeho úradu pre štandardy považovaný za karcinogénny.

Zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov je absolútnou a najvyššou prioritou pre spoločnosť Ferrero a potvrdzujeme, že výrobky Ferrero sú bezpečné,” povedala spoločnosť Ferrero vo svojom vyhlásení. “Úrad pre bezpečnosť potravín- EFSA analyzoval prítomnosť cudzorodých látok vo veľkom množstve produktov a olejov, no ich prítomnosť závisí od použitých olejov a tukov pri výrobných procesoch. Ferrero však starostlivo vyberá kvalitné suroviny a pri výrobných procesoch platia veľmi špecifické pravidlá, ktoré sú v súlade s EFSA. Navyše pracovníci kvality sledujú všetky faktory, ktoré zaručujú úplnú bezpečnosť našich výrobkov pre spotrebiteľov. Vyrábať Nutellu bez palmového oleja by bol krok späť”.

nutella4
countryliving.com

Aký je váš názor na túto tému? Popravde Nutella je chuťovo naozaj dobrá a nečudujem sa, že si získala mnoho nadšencov po celom svete. Ľudia sú na cukre závislí, či si to priznajú alebo nie. Aj preto je naše telo akoby navyknuté zjesť za štvrť roka 400 gramové balenie Nutelly, kde je viac ako polovica čistý cukor. A to je len z Nutelly. Dajte nám vedieť svoje názory a postrehy.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), theladbible.com

Viac článkov o zdraví nájdete TU.



Komentáre

komentárov