Toto som si na kuracom mäse nikdy nevšimla! Teraz ma už predajcovia v obchode neoklamú a vyberám si len to najkvalitnejšie mäso


Kuracie mäso je veľmi častou voľbou, čo sa týka mäsitých, ale aj diétnych jedál. Je pripravené doslova za pár minút a môžeme ho obmieňať na desiatky spôsobov. Chutí skvele ako pikantné, slané a fantastické je aj s ananásom alebo jablkami. Jednu vec si však nevšímame. Je mäso, ktoré si kupujeme, naozaj také zdravé, ľahko stráviteľné a diétne, ako by malo byť? Pomocou jednoduchého znaku si budete vyberať vždy len to najlepšie mäso. Ako bonus vám prinášame tie najlepšie marinády, po ktorých sa mäso v ústach takmer rozpadáva.

pixabay.com

Najčastejšie siahame po kuracom mäse kvôli jeho nižšej cene, rýchlej príprave, dobrej chuti ale najmä kvôli tomu, že sa hodí do pokrmov pri diéte a je vhodné pre ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať. Sú tieto body realitou alebo je to len ideálny stav, v ktorom by mäso malo byť, no pravda je niekde inde? Na základe jednoduchého triku či upierania pozornosti na jeden znak zistíte, akým spôsobom bolo mäso chované a nenecháte sa viac predajcom oklamať.

Kuratá, ktoré boli chované vo vhodných podmienkach a správnym spôsobom (alebo domáce kuratá), majú pekne svetloružové mäso. V prípade kuracích pŕs, ktoré sa kupujú asi najčastejšie, nikdy nevyberajte tie najväčšie. Najdôležitejšou vecou, na ktorú by ste si mali dávať, pozor sú biele pásy, ktoré sa tiahnu po povrchu kuracích pŕs. Čím viac ich a je a čím viac sú viditeľnejšie, tým je mäso nevhodnejšie.

takprosto.cc

Biele pásy sú znakom množstva tuku u kuraťa, ktoré bolo chované priveľmi rýchlo. Takéto kuratá sú doslova odchované na antibiotikách a hormónoch a rastú príliš rýchlo. Z kuriatka je veľký jedinec behom 6 týždňov, pričom u hydiny chovanej v doma alebo bez antibiotík a podporných látok je to aj 6 mesiacov. Takto chované kura má nerovnomerne vyvinuté tukové tkanivo a jeho mäso obsahuje škodlivé látky a je „tučné“.

Pri kurati je dôležitá i marináda. Aj keď kuracie mäso môžete pripravovať i bez nej, s marinádou je oveľa lahodnejšie a najmä jemnejšie a mäkšie. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi na skvelé marinády.

Medovo-horčicová marináda

commons.wikimedia.org

Zmiešajte niekoľko lyžíc medu (podľa množstva mäsa) a pridajte rovnaké množstvo horčice. Skvelá je francúzska horčica, ku ktorej môžete pridať aj trošku čili. V tejto marináde nechajte mäso od dvoch do 9 hodín a potom ho môžete tepelne upraviť.

Pomarančová marináda so zázvorom

Milovníkov zaujímavých a originálnych chutí poteší aj tento variant. Nastrúhajte si čerstvý zázvor a kôru z pomaranča, následne k tomu pridajte koreniny a pomarančový džús. Kura marinujte zopár hodín a následne ho môžete ďalej pripravovať. Je jemné, voňavé a zázvor mu dodá zaujímavú a jemne pikantnú chuť.

Kefírová marináda s cesnakom

Zmiešajte pohár kefíru, pridajte zopár strúčikov cesnaku a všetko osoľte a okoreňte. Kura v takejto marináde je najlepšie piecť v rúre prikryté alobalom. Tesne pred dopečením ho odkryte a nechajte ešte v rúre na pár minút, pokiaľ sa neupečie dochrumkava.

Marináda z piva

pixabay.com

Skúste do piva primiešať zopár lisovaných strúčikov cesnaku, mletú rascu, soľ a korenie a nechajte kura marinovať v tomto náleve. Marinujte aj 8 hodín a následne kura pečte, duste alebo ugrilujte. Na tú lahodnú chuť a podmanivú vôňu nikdy nezabudnete.

Grepová marináda s balsamicom

Táto marináda je skvelá a svieža, jej krásna vôňa je skutočne podmanivá. Do grapfruitového džúsu pridajte bylinky (napríklad rozmarín) a pár lyžíc octu balsamico. Zamiešajte a nechajte mäso marinovať cez noc v alobale. Ďalší deň môžete mäso pripravovať. Je to skutočná lahôdka.

Horčicová marináda s citrónom

pixabay.com

Mäso jednoducho natrite horčicou podľa vlastného výberu, vďaka čomu môžete marinádu obmieňať. Klasickú horčicu skúste zameniť za dijonskú alebo americkú. Mäso potom polejte citrónovou šťavou, ktorá mu dodá špecifickú chuť a urobí ho jemným a mäkučkým.

Marináda z vína, rozmarínu a tymianu

Kuracie mäso má tú výhodu, že s ak nemu hodí akékoľvek víno. vyberte si suché biele, červené alebo ružové a pridajte k nemu tymian a vetvičky rozmarínu. Pridať môžete aj klinčeky. Kura marinované v takejto zmesi je skutočnou vyberanou lahôdkou a chutí ako z drahej reštaurácie.

Sójová omáčka s medom

commons.wikimedia.org

Na pol šálky sójovej omáčky pridajte polievkovú lyžicu medu a marináda je hotová! Sójová omáčka je sama o sebe dosť slaná, takže už nie je potrebné pridávať soľ ale ani iné korenie. Fantastická marináda, ktorá je typická najmä pre krajiny v Ázii, skvele dochutí vaše kura.

Máte nejaké zaručené tipy na prípravu kuracieho mäsa? Podeľte sa o ne s nami v komentároch.

Pozri aj: 19 zlatých tipov pre všetky ženy nad 35 rokov! Toto by ste mali spraviť, ak chcete schudnúť pár kilogramov

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), takprosto.cc

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov