Už žiadny kašeľ a sople počas zimy. Stačiť vám budú tieto 4 suroviny a dobrá rada mojej mamy

Lucia Mužlová Zdravie

Foto: maxpixel

Chladnejšie ročné obdobie je rizikové najmä kvôli nachladnutiu, chrípke a chorobám. Ak vás bolí hrdlo, máte kašeľ a sople, nepotrebujete vždy nutne chodiť k lekárovi. Pomôcť vám môžu aj domáce recepty, ktoré poznáme roky.

Foto: pixabay

Samozrejme, žiadnu chorobu netreba podceňovať a hlavne ani prechodiť. Ak máte teplotu, prípadne naozaj trpíte akútnou únavou a bolesťou, určite vyhľadajte pomoc lekára, ktorý vám predpíše potrebné lieky. Klasickú chorobu, s ktorou však netreba ísť k lekárovi prekoná takmer každý človek aj viackrát do roka. Viete však, ako postupovať? Ide to aj bez chémie.

Keď choroba začína

Foto: flickr (Marco Verch)

Pokiaľ na vás niečo lezie, stále môžete zamedziť prepuknutiu choroby. Zvýšte príjem vody, zeleniny a ovocia, večer si doprajte kúpeľ s eukalyptovou soľou, ktorá najlepšie vytiahne chorobu. Nezabudnite na bylinkové čaje z nasušených domácich bylín, dobrá je šalvia, lipa, prípadne medovka alebo mäta. Na večer odporúčame aj vitamín C a B, prípadne komplex vitamínov.

Pokiaľ choroba prepukla, no nie je to na lekára

Foto: pixinio

Pokiaľ sa už cítite chorí, no stále to nie je na lekára a je to hlavne bez teploty, máme pre vás skvelé tipy, ktoré sa v domácnostiach využívajú už celé roky. Opäť pripomíname zvýšené množstvo tekutín a vitamínov. Potom budete potrebovať cibuľu, cesnak, zázvor a citrón. Okrem toho si samozrejme môžete v čaji dopriať aj med.

Cibuľa by mala byť silná slovenská, treba si dať pozor na kvalitu. Doma ju prekrojíme a nakrájame na krúžky. Dva hrubé si dáme do ponožiek, ktoré si na noc obujeme. Samozrejme, so zápachom nič neurobíme, no ráno si hneď nohy umyjeme a ponožky dáme do práčky. Stojí to však za to. Cibuľa má totiž zázračnú schopnosť vytiahnuť z tela chorobu, teda vírusy a baktérie a naviaže ich na seba.

Z druhej polovice si pripravíme cibuľový sirup. Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a zalejeme medom. Tento sirup necháme odstáť aspoň pol dňa a potom konzumujeme 3-krát denne po dve lyžice šťavy, asi hodinu pred jedlom.

Foto: pxhere

Ďalšia dobrá rada je zjesť ku každému hlavnému jedlu aspoň jeden strúčik cesnaku. Tu si tiež treba dať pozor na kvalitu. Okrem toho je výborný silný zázvorový čaj s medom a citrónom. Citrón v bo kvalite nakrájame aj na krúžky a aj s kôrou ho pridajte k zázvoru a zalejte horúcou vodou. Nezabudnite, že med sa do čaju pridáva až keď je letný, nie horúci. Tým zabijete všetky jeho prospešné funkcie.

0
Komentovať (0)

Dnes by ste nemali premeškať: