V lese sme našli pekné huby, no namiesto toho, aby sme ich zjedli, urobili sme s nimi TOTO!


Sezóna zberu húb je v plnom prúde a hubári si svoje úlovky doma nevykladajú do vitrín, ale naopak, spracúvajú ich tak, aby si ich mohli užívať počas celého roka. Huby spravidla sušíme, mrazíme alebo priamo tepelne spracujeme a zjeme. Tento manželský pár však urobil čosi celkom iné.

pixabay.com

Počuli ste už niekedy o tom, že by vám huby rástli doma v kvetináči? Nie je to práve najštandardnejšia metóda pestovania, no verte, že stojí za to. Po prečítaní tohto článku to možno vyskúšate aj vy.

Ako ich pestovať doma?

Prvým krokom, ktorý musíte urobiť, je huby si nazbierať. Mali by ste to robiť zodpovedne a huby si naozaj zbierať poctivo. Vyberajte tie najlepšie kúsky, a ak v daný deň také nenájdete, neberte radšej žiadne a vráťte sa o pár dní neskôr. Úplne vám postačí pár kúskov, stačia 2-3 huby. Mali by byť veľké, zrelé a bez viditeľných poškodení. Ak má huba šťavnatý klobúčik, vyhrali ste.

pixabay.com

Keď si kráľovské úlovky prinesiete domov, dôkladne ich umyte a nakrájajte na malé kúsky. Prebehnite ich v mlynčeku na mäso alebo rozdrvte, no tento spôsob nie je taký spoľahlivý. Ak nemáte mlynček, radšej ich precízne nakrájajte nožíkom nadrobno. Stačí, ak to urobíte s klobúčikom, v ktorom sú uložené spóry.

pixabay.com

Potom si pripravte zmes na výsev. Budete potrebovať vodu a kvasinky. Na 2-3 stredne veľké huby je potrebné zaobstarať si 50g kvasníc a 4 litre vody. Vo voľnej prírode sa huby množia vďaka divým zvieratám, ktoré ich jedia. V agresívnom prostredí ich tráviaceho traktu sú spóry aktivované a prebúdzajú sa. Podobné prostredie im musíte vytvoriť aj doma.

pixabay.com

Do hrnca dajte vodu (najlepšie dažďovú alebo aspoň zo studne) a pridajte kvasinky. Dôkladne premiešajte a pridajte rozkrájané alebo pomleté klobúčiky húb. Nálev nechajte na tmavom a teplom mieste približne 10-14 dní, nemusíte ho prikrývať, stačí len čiastočne. Mal by dýchať.

Príprava na siatie

Po dvoch týždňoch zmes opäť premiešajte a odoberte asi 200ml zmesi. Toto množstvo potom zmiešajte s 2 litrami vody a premiešajte. Takúto zmes môžete siať. Na to, aby huby rástli, potrebujú symbiózu, teda laicky povedané – silnú väzbu s inými rastlinami. Preto sa im najlepšie rastie v kvetináčoch pri iných rastlinkách. Doprajte im väčší črepník, do ktorého z najlepšej skúsenosti zasaďte ľalie. Môžete skúsiť aj iné rastliny, no ľalie sa ako partnerky veľmi osvedčili.

pixabay.com

Sejte tak, že rastlinu v kvetináči zalievajte podľa potreby zmesou 200ml húb a kvasiniek. To opakujte, až kým sa vám zmes zo štyroch litrov neminie. Čím viac aktívnych spórov sa dostane do zeminy, tým lepšie. Vyvinie sa z nich tzv. mycelium, čo znamená hotovú plodinu. Vašou jedinou úlohou bude už len čakať na výsledok.

Máte s týmto spôsobom pestovanie skúsenosti aj vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Rozchod Brada Pitta a Angeliny Jolie je definitívny. Brad si našiel novú lásku, ktorej vek šokoval všetkých!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov