Vajíčka sa mi v chladničke často kazili a nevydržali dlho. Potom mi susedka poradila tieto triky, ako skladovať vajcia a ja som zistila, že som dovtedy všetko robila zle

Monizz

Vedieť skladovať jednotlivé druhy potravín je základom úspechu. Nič nové pod slnkom. Lenže málokto vie, ako presne konkrétne veci skladovať a nie každá potravina má rovnaké vlastnosti ako jej regálová susedka. My sme si dnes posvietili na tŕň v oku mnohých chladničiek – vajíčka.

Článok pokračuje pod videom ↓
pexels.com

Každá potravina chce od nás iné. Napríklad chlieb sa má udržiavať v chlebníku, zemiaky zasa v tmavom prostredí, banány treba nechať spojené a nedávať ich do chladu, inak sčernejú. Väčšina potravín je aj po pokazení buď neskonzumovateľná, alebo aspoň v žalúdku nenarobí priveľké problémy. Vajcia sú presným opakom. Ak ich zjeme zlé či nedostatočne čerstvé, môžeme si zarobiť až na pobyt na infekčnom oddelení.

Ako ich udržať čerstvé?

Netrúfame si odhadnúť, v koľkých domácnostiach sa vajcia v chladničke nenachádzajú. Vajcia konzumuje takmer každý, kto na ne nemá alergiu alebo nie je vegán. Práve pre vysoký dopyt po vajíčkach sa ich kvalita a čerstvosť zhoršuje a stávajú sa nositeľmi nebezpečnej salmonelózy. Tej často dopomôžeme aj sami, a to nesprávnym skladovaním.

pexels.com

Neumývajte ich!

Veľa ľudí vajcia po zakúpení umýva. Prestaňte robiť túto chybu. Ak máte potrebu škrupinu pred varením umyť, robte to až tesne predtým. Umyté vajcia strácajú ich vlastnú „ochrannú fóliu“ a cez poréznu štruktúru škrupiny dýchajú oveľa intenzívnejšie. A to je aj dôsledok rýchlejšej skazy vajíčok.

Neskladujte ich na dverách chladničky

Dvere chladničky sú kritické miesto. Vajcia by sa mali skladovať pri teplote nižšej ako 15 stupňov. Dvere chladničky sú najteplejším miestom a navyše častým otváraním privádzame aj vajcia striedavo do teplého a potom do chladnejšieho prostredia. Toto všetko je príčinou toho, že neraz nájdeme v chladničke namiesto vajca záprdok, alebo skonzumujeme vajce, ktoré nie je dostatočne čerstvé a v tom lepšom prípade sa ocitneme „iba“ na záchode.

sovkusom.ru

Preč od mäsa

Vaječné škrupiny sú porézne a rýchlo a pomerne ľahko do seba nasávajú pachy. Ak skladujete v chladničke ryby alebo mäso, dajte od nich vajcia čo najďalej. To najmenej, čo môžete v takomto prípade urobiť, je nechať ich v ochrannom balíčku. Ten zabraňuje pohlcovaniu pachov a vajcia ostanú dlhšie čerstvé.

Ako dlho sú čerstvé?

Dĺžka čerstvosti vajec je veľmi nejednoznačná. Po prvé – nikdy neviete, kedy vajcia sliepka zniesla. Odborníci hovoria o mesačnej trvanlivosti vajec, avšak pri správnych skladovacích podmienkach. V praxi neodporúčajú držať vajcia v chladničke dlhšie ako týždeň. Vplyvom vonkajších podmienok sa ich čerstvosť rapídne znižuje.

pexels.com

Ak sa chcete ubrániť možným nepríjemnostiam, skladujte vajcia v ochrannom obale, v ktorom ste ich kúpili. V ideálnom prípade je dobré dať ich do uzatvárateľnej nádoby a uložiť do poličky, kde je najnižšia teplota.

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Najnovšie články