Vďaka tomuto receptu sa vám podarí upiecť vždy ten najjemnejší maslový korpus vhodný na takmer všetky koláče


Chrumkavý maslový korpus tvorí základ väčšiny koláčov, ktoré nazývam ja osobne familiárne “okrúhle”. Plnka môže byť akákoľvek. Na jeseň je v kurze tekvica hokkaido či mrkvové koláče, preto sa môžete inšpirovať vo svojej záhrade. Ak však tieto plnky veľmi nemusíte, inšpirujte sa práve dnešným okrúhlym koláčom, ktorý má jemnú mliečnu plnku a je posypaný voňavou škoricou.

kolac1
coolinarika.com

Budete potrebovať:

110 gramov hladkej múky

1/4 lyžičky prášku do pečiva

50 gramov trstinového cukru

štipka soli

60 gramov masla

500 ml mlieka

140 gramov trstinového cukru

2 vajíčka

50 g škrobu

škorica alebo škoricový cukor

kolac2
coolinarika.com

Postup:

Najskôr si v miske zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Pridáme na kocky nakrájané maslo a rukami vypracujeme cesto. Klasicky si ho zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho hodinku odstáť v chladničke. Následne cesto rozvaľkáme na tenkú placku a vystelieme ním koláčovú formu. Ja osobne rada používam silikónovú okrúhlu, no pokojne môžete použiť aj obdĺžnikový tvar.

kolac4
coolinarika.com

Cesto vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia a pečieme ho 10 až 15 minút. Korpus môžete vidličkou ešte pred pečením popichať, aby sa nenafúklo. Upečený korpus necháme vychladnúť na kuchynskej linke.

Do hrnca si nalejeme mlieko a privedieme ho k varu. V miske si zatiaľ rozšľaháme vajíčka s cukrom, zbytkom mlieka a škrobom. Pridať môžete aj vanilkovú esenciu. Celú hmotu pridáme k varenému mlieku a miešame, až kým nevznikne hustejší krém. Necháme ho trochu vychladnúť a nalejeme na upečený korpus.

kolac5
coolinarika.com

Koláč necháme vychladnúť a následne ho posypeme bohatou dávkou škorice alebo škoricového cukru. Necháme ho ešte chladiť v chladničke približne dve hodiny. Najlepšie sa hodí k teplému čaju či poobedňajšej kávičke. Dobrú chuť.

kolac6
coolinarika.com

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), coolinarika.com

horoskop-marec

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.


Komentáre

komentárov