Vegánov nepotešíme. Toto je dôvod, prečo avokádo, brokolica či čerešne vôbec nie sú vegánske


Striktné dodržiavanie pravidiel vegánstva nemusí byť vždy jednoduché. Občas totiž aj jedlo, o ktorom by ste si možno mysleli, že je vegánske, v skutočnosti nie je. Povedali by ste, že toto platí napríklad aj o avokáde? Toto tvrdenie možno prekvapí viacerých. 

Žijeme v dobe, kedy množstvo ľudí prechádza na vegetariánske prípadne vegánske stravovanie. Ochrana zvierat je totiž pre nich veľmi dôležitá a snažia sa vyhýbať ich zabíjaniu. Na dodržiavanie takéhoto špeciálneho stravovania sú potrebné isté znalosti o potravinách, ktoré sú v súlade s ich filozofiou a ktoré, naopak nie.

V jedálničku vegána by ste napríklad márne hľadali med. Za jeho výrobou totiž stoja včely a zber nie je v súlade s jednou z hlavných definícii vegánskej spoločnosti, ktorá sa snaží vylúčiť nielen krutosť spôsobovanú na zvieratách, ale aj ich vykorisťovanie. Aj keď teda včelám nie je priamo ubližované, napriek tomu je toto dôvodom, prečo by ho vegáni nemali jesť.

Povedali by ste však, že aj plodiny, ako avokádo nie sú v konečnom dôsledku vegánskymi? Moderátorka britskej show QI Sand Toksvig sa snaží od svojich hostí získať odpovede na otázky, ktoré sú „extrémne nejasné“. Body sa získavajú nielen za správne odpovede, ale aj za tie vtipné či neobvyklé. V nedávnej epizóde však uviedla tvrdenia, ktoré viacerých šokovali.

Foto: Pixabay

Myslíte si, že mandle, avokádo, kivi, tekvica muškátová či melón sú vegánske?. Súťažiaci zostali šokovaní po tom, keď im moderátorka rozumne argumentovala, prečo nič z vymenovaného v skutočnosti vegánske nie je. „Je za tým rovnaký dôvod, ako pri mede.“ Nejde teda iba o to, že nepochádzajú priamo zo zvierat, no napriek tomu na ich vypestovaní majú istý podiel.

Tolksvig mala na mysle takzvané migračné včelárstvo, pri ktorom sú včely prepravované v nákladných autách na pestovateľské farmy, kde opeľujú určené plodiny. Včely sa týmto prepravovaním stávajú zraniteľnejšími a náchylnejšími na choroby či parazitov. „Je to pre zvieratá veľmi neprirodzené. A existuje množstvo potravín, ktoré vznikajú takýmto spôsobom. Dobrým príkladom je napríklad aj brokolica.“ 

Foto: Pixabay

Ľudia si môžu zvoliť vegánstvo z rôznych dôvodov. Základom by však mala zostávať ochrana zvierat a obmedzenie ubližovania im. „Čerešne, uhorky, hlávkový šalát. Veľa na prvý pohľad vegánskych vecí nie je prísne vegánskych.“ V tomto prípade by bolo naozaj dobré prehodnotiť aj zeleninu či ovocie, ktorých vznik si vyžaduje prácu včiel.

Ak sa teda vegáni chcú naozaj vyhýbať všetkým plodinám, ktoré nejakým spôsobom ohrozujú živočíchy, musia sa dôkladne zaujímať o ich pestovateľské techniky. Keďže je ale migračné včelárstvo rozšírené, striktné dodržiavanie týchto pravidiel by jedálniček vegánov radikálne zúžil.

munchies.vice.com


Komentáre

komentárov