Veľký NEZÁVISLÝ TEST potvrdil, čo si mnohí mysleli. Takto dopadli naše obľúbené čokoládové nátierky


Tím vedcov z Ústavu analýzy potravín a výživy VŠCHT podrobil laboratórnym testom celkovo 27 lieskovo-orieškových a arašidových krémov a masiel, ktoré bežne dostať v obchodoch na Slovensku a v Čechách. Zisťovala sa v nich prítomnosť škodlivých látok, plesní, cukrov ako aj to, aké sú ich senzorické vlastnosti, teda to, akú majú chuť.

Foto: pixabay

Ukázalo sa, že niektoré z nich dokonca obsahujú rakovinotvorné látky. Objavil sa dokonca produkt, v ktorom je desaťnásobne prekročený povolený limit toxických produktov plesní. Drvivá väčšina testovaných produktov našťastie neželané látky neobsahovala.

Sladké nátierky – Nutely

Jeden z najväčších problémov týchto nátierok tkvie v tom, že množstvo z nich je vyrobených z palmového oleja. Pri jeho spracovaní môže ale nemusí vznikať toxická látka, ktorá spôsobuje rakovinu. Označuje sa ako MCPD. Ide o látku, ktorá v experimentoch so zvieratami bola klasifikovaná ako toxinogén. Táto látka vzniká pri rafinácii niektorých tukov a jej hlavným nositeľom je práve palmový tuk.

Zďaleka najvyšší podiel MCPD obsahovala Lieskovo oriešková nátierka značky Sympathica, ktorá sa dá kúpiť v Lidli. Stačí, ak by dieťa zjedlo len 20 gramov tejto nátierky a prekročilo by celodenný limit pre túto neželanú látku. V rámci testu sa objavilo spolu 7 nátierok, ktoré obsahujú zvýšený podiel látky MCPD. Išlo o nátierku Chocóla Crema, Peanut spread z Kauflandu, Cream-Carla Lieskový oriešok značky albert a ah BASIC Chocospread. Naopak žiadne rakovinotvorné látky neobsahujú dve arašidové maslá. Alnatura- Erdnuss Mus a Delmart meridian.

Plesne

Foto: pixabay

Počas nezávislých testov tím odborníkov odhalil aj arašidové maslo, ktoré niekoľkonásobne prekračuje maximálne limity toxických produktov plesní, ktoré môžu spôsobovať rakovinu. Ide bohužiaľ o ten istý produkt, ktorý neobsahuje žiadne škodlivé estery MPCD. Čiže Delmart meridian. Táto nátierka je vyrobená 100 % z arašídov, a práve arašidy a oriešky sú na plesne veľmi háklivé. Namerané množstvo toxínov prekvapilo aj skúsených odborníkov.

Táto síce najdrahšia nátierka medzi testovanými prekročila percento mykotoxínov až desaťnásobne. Problém so zvýšeným obsahom toxických produktov plesní mali aj: albert Quality Crunchy Peanut Butter či Bohemia arašidové maslo. V týchto prípadoch išlo o takzvaný zearaelon, ktorý negatívne ovplyvňuje náš hormonálny systém, teda aj plodnosť. Ostatné testované nátierky obstáli v rámci mykotoxínov bez problémov.

Transmastné a nasýstené mastné kyseliny

Foto: pixabay

Transmastné kyseliny vznikajú pri zastaralom stužovaní tukov a majú veľmi zlý vplyv na naše cievy a srdce. V niektorých krajinách ako je napr. Rakúsko je pre tieto kyseliny dokonca nastavený prísny limit. Z testovaných sladkých nátierok ich najvyšší podiel obsahuje Chocoland Crema Duo a Carla Cream. Bol v nich nameraný až dvojnásobok rakúskeho limitu, ktorý sa pohybuje okolo 2 g na 100 g.

U našich susedov by sa tak tieto produkty nemohli vôbec predávať. Carla Cream obsahoval dokonca väčšie množstvo nasýtených mastných kyselín ako bolo uvedené na obale. Naopak celkom najmenej transmastných kyselín obsahovalo 5 z testovaných nátierok. Patria sem: Tesco Smooth Peanut Butter, PEOś Peanut Butter Creamy, Erdnuss muss BIO Alanatura, meridian Peanut Butter a Chocoland Crema.

Cukry

Problém čokoládových nátierok je aj extrémne množstvo použitého cukru. Vo väčšine prípadoch tvoria až polovicu celkovej hmotnosti. 2 z testovaných produktov ho dokonca obsahujú viac ako 60 %. Išlo o PENNY Kakaový krém ako aj CHOCOLA oriešková nátierka. Väčšinu z obsahu nádoby teda tvorí práve cukor, zbytok je zase vysokoenergetický tuk.

Senzorika

Foto: pixabay

Sladké pomazánky hodnotil podľa medzinárodných izonoriem tím 12-tich skúsených odborníkov. Jednotlivé výrobky dostávali známky ako v škole, a teda 1 za najlepšiu chuť a 5 za tú najhoršiu. Známkou 4 bola ohodnotená lieskovo oriešková nátierka ah BASIC Chocospred. Celkovým víťazom sa stala nie príliš prekvapivo nutella FERERO, ktorá bola ohodnotená známkou 1,8.

Čo sa týka senzorických testov v prípade arašidových masiel najlepšie obstálo arašidové maslo Bohemia. Veľmi zlú známku 4,3 dostalo arašidové maslo Nature´s energy meridian ide o maslo, ktoré zároveň obsahuje najväčšie množstvo produktov plesní. Prepadákmi veľkých nezávislých testov sa tak stali: meridian z Delmartu, Sympathica lieskovo-oriešková nátierka z Lidla, Carla Cream, ktorý sa dá kúpiť v Bille ako aj Crema duo Chocoland. Všetky štyri neobstáli najmä kvôli veľkému obsahu škodlivých látok.

Celkovým víťazom testu sa stala najznámejšia nutella FERERO. Z hľadiska surovín, ktoré sa používajú na jej výrobu spĺňa podľa odborníkov dobré štandardy. V testoch taktiež uspela nátierka Alnatura Erdnuss muss BIO, ktorá však nebola celkom ideálna v senzorike.

Kompletné výsledky veľkých nezávislých testov nájdeš TU.

 

 


Komentáre

komentárov