Výborný likér z ľadových gaštanov: Recept z mojej vlastnej kuchárky, bez ktorého si vianočné sviatky už nedokážem predstaviť


Štedrý deň je tu za pár týždňov a určite by nebol kompletný bez vaječného likéru. Mnohí ľudia si ho kupujú v obchodoch alebo majú vlastné, tradičné, každoročné recepty. Čo tak vyskúšať tento rok niečo špeciálne? V nasledujúcom návode si ukážeme, ako urobiť tak trochu tradične netradičný vaječný likér, ktorý budú milovať dospelí, ale v prípade nealkoholickej verzie aj deti. Netradičné sú v tomto prípade gaštanové tyčinky, ktoré likéru pridajú zaujímavú chuť.

babble.com

Budeme potrebovať:

4 žĺtky

200 g práškového cukru

250 ml smotany na šľahanie

3 gaštanové tyčinky (z obchodu poznáme ako: “ledové kaštany”, v takom tom červenom obale)

1 salko

1/2 rumu (môže aj nemusí byť)

thekitchn.com
eggnog 7
showfoodchef.com

Postup:

Na miernom ohni si v hrnci rozpustíme gaštanové tyčinky so smotanou na šľahanie. Keď je hmota rozpustená, odstavíme ju a za občasného premiešania necháme mimo sporáka vychladnúť. Medzitým si vo väčšej miske vymiešame vaječné žĺtky s cukrom. Zmes miešame mixérom na najmenších otáčkach približne 10 minút. Pri ručnom miešaní to trvá cca 20 minút.

eggnog 9
123rf.com

Do zmesi ďalej za stáleho miešania postupne pridávame salko a vychladnutú gaštanovo-čokoládovú hmotu. Keď sú všetky ingrediencie skombinované, pridávame do hmoty postupne rum. V prípade, že chcete, aby bol váš vaječný likér určený aj deťom, tento posledný krok vynecháte. Likér pomocou lievika nalejete do sklenených fliaš a nechajte pár hodín odstáť.

eggnog 11
hourdetroit.com

Potom je už pripravený na servírovanie. Môžete ho podávať horúci s troškou škorice, posypaný nastrúhanou čokoládou alebo klasicky studený. Ja osobne si ho pridávam občas aj do kávy namiesto mlieka a cukru. Tento nápoj jedinečne dotvára atmosféru Vianoc a spríjemní nám chladné zasnežené večere.

eggnog4
seriouseats.com
eggnog5
peanutbutterandpeppers.com

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.



Komentáre

komentárov