Vychutnávajú si ho aj Slováci, no je extrémne nebezpečný. Vedci zistili, že toto poškodzuje každý orgán v tele

Hyriaková Kristína

Foto: unsplash

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO neexistuje žiadna bezpečná úroveň konzumácie alkoholu. Zároveň jeho konzumácia zvyšuje riziko rakoviny prsníka s každým vypitým pohárikom denne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nezáleží pritom na tom, aký druh alkoholu vypijete. Jeho konzumácia je podľa portálu EuroNews jedným z hlavných rizikových faktorov pri tvorbe ochorenia. Rakovinu prsníka má každý deň diagnostikovaných 1 579 žien a odhaduje sa, že alkohol spôsobuje 1 zo 100 nových prípadov v Európe. „Množstvo ľudí si neuvedomuje, že rakovina prsníka je celosvetovo najčastejšou rakovinou spôsobenou alkoholom u žien.“

Ľudia si to neuvedomujú

„Ľudia by mali vedieť, že znížením konzumácie alkoholu môžu znížiť riziko vzniku rakoviny. nezáleží na druhu, kvalite alebo cene alkoholu,“ povedala doktorka Marilys Corbey. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) v roku 2020 uviedla, že konzumácia alkoholu je zodpovedná za takmer 40 000 nových prípadov rakoviny prsníka v Európe. Zároveň je to najrozšírenejší druh rakoviny. V roku 2020 sa odhadovalo viac ako dva milióny nových prípadov, pričom asi 100 000 z nich možno pripísať konzumácii alkoholu.

Alkoho poškodzuje každý orgán

Viac ako 10 % prípadov rakoviny, ktoré možno pripísať alkoholu, v európskom regióne vzniká z vypitia len jednej fľaše piva (500 ml) alebo dvoch pohárov vína (každý po 100 ml) každý deň. Alkohol je považovaný za karcinogén a spája sa so siedmimi druhmi rakoviny. Rakovina prsníka, rakovina úst, hrdla, pažeráka, pečene, hlasiviek, hrubého čreva a konečníka. Alkohol je pre telo jednoducho toxický a poškodzuje každý orgán.

Najnovšie články