Zabudnuté ovocie našich starých mám! Pestujete ju doma aj vy? Potom by ste mali vedieť, že sa jedná o obrovský zázrak z prírodnej lekárne!


Pamätáte si ešte žlté plody výraznej vône, ktoré pripomínajú jablká alebo ich dokonca stále pestujete? Aj keď vás to môže prekvapiť, dula je dnes už menej známym ovocím a najmä mladšie ročníky o nej možno ani nechyrujú. Odkiaľ vlastne pochádza, na čo sa používa a aké má vlastnosti? Vďaka nasledujúcemu článku znova ožije toto už žiaľ trochu zabudnuté ovocie našich záhrad.

commons.wikimedia.org

Dula, ktorej odborný názov je Cydomnia oblonga, pochádza z teplých oblastí Ázie, rozšírená bola najmä v Perzii a Malej Ázii. Vyvážala sa z krétskej oblasti Kydonu a podľa tohto starovekého mesta nesie aj svoj pôvodný názov. U nás ju nepoznáme len pod názvom dula, stretnúť sa môžeme i s názvami v nárečí: bižalma alebo guňa.

flickr.com

Ak vás zaujíma aj história tohto plodu, najmä v gréckych oblastiach bolo toto ovocie veľmi populárne a rozšírené. Gréci ho poznali i pod názvom zlaté jablko. Dokonca dule symbolizovali plodnosť a prosperitu, práve preto sa spájali aj so svadobnými obradmi, kedy ich zvykli jesť manželia ako symbol spojenia a blaženosti. S dulou v ruke zvykla byť zobrazovaná i Afrodita alebo Venuša.

Na čo využiť dulu?

Dula je v našich končinách známa ako ker alebo nízky strom, ktorý nie je náročný, vyžaduje si však teplé a slnečné prostredie s dostatkom vlahy. Ak sa vo vašej záhrade ujme, zvykne rodiť už po dvoch rokoch a pozitívny je i fakt, že ju nezvyknú napádať škodcovia. Takisto ju nezvyknú poškodiť mrazy a žlté veľké plody s jemnými chĺpkami, ktoré sa podobajú na jablká, môžete oberať koncom októbra. Plody však zvyknú byť trpké, preto sa skôr ako surové konzumujú až po rôznych úpravách vo forme marmelád, zaváranín, muštov, vín, sirupov a známe sú i syry.

commons.wikimedia.org

Marmeláda z duly je veľmi typická a málokto vie, že toto pomenovanie vlastne pochádza z portugalského slova marmelo, čo je označenie pre dulu. Dula sa pridávala i ku kyslej kapuste a krátko uvarené ovocie sa v malých množstvách kvôli svojej silnej aróme pridávalo i k jablkovému pyré alebo k zmesi jabĺk využívanej do koláčov.

commons.wikimedia.org

Ľudové domáce lekárne poznajú účinky duly už od nepamäti. Dula je známa pomocníčka pri žalúdočných ťažkostiach alebo hnačkách. Takto dulu poznal i anglický ľud v shakespearovskej dobe.

commons.wikimedia.org

Naopak, semená dule sú vhodné pri zápche a podporujú činnosť čriev. Semená namočené do vody vytvárajú akúsi hustejšiu lepkavú rôsolovitú hmotu, ktorá je liečivá. Využíva sa pri respiračných ochoreniach, pri vnútornom použití môže mať upokojujúce účinky a pri nanesení na kožu pomáha hojiť drobné popáleniny alebo modriny.

commons.wikimedia.org

Dula sa využívala sa i pri bolestiach hrdla, vďaka svojmu vysokému obsahu vitamínu C. Šťava z duly sa využíva aj ako kloktadlo a dokáže riešiť problémy s ďasnami, bolestivými trhlinkami alebo zápalmi v ústnej dutine. Sirupy z duly sa hojne využívali pri pľúcnych ochoreniach, problémoch s dýchaním alebo pri bolestiach hrdla a kašli najmä u malých detí, keďže tieto prípravky neobsahovali alkohol.

Ľudový osviežovač vzduchu

Možno dulu využívate aj vy alebo si pamätáte na izby starých mám, kde dule nesmeli chýbať. Práve intenzívna vôňa tohto ovocia bola výhodou a dule sa zvykli ukladať do izieb, ktoré vďaka nim nadobudli špecifickú arómu. No vôňa týchto žltých pokladov nie je len potešením pre naše nosy, dokáže odpudzovať mole, ktoré sa mohli vyskytovať medzi šatami. Preto gazdiné ukladali plody aj do skríň medzi oblečenie.

commons.wikimedia.org

Ozaj široké využitie týchto „zlatých jabĺk“ je skvelým prínosom do kuchýň, domácností, ale i ľudových lekárničiek, a preto by sme na toto ovocie nemali zabúdať.

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), tipdisease.com


Komentáre

komentárov