Ľudová medicína našich starých mám: Výhody, pravidlá zbierania a odvary z liečivej žihľavy, ktorá môže pomôcť s ranami aj vypadávaním vlasov


Väčšina z nás vníma žihľavu ako nepotrebnú burinu, ktorá rastie všade. Táto rastlina však v sebe ukrýva veľké množstvo liečivých vlastností, ktoré bylinkári využívajú pri liečbe mnohých chorôb. Využiť sa dá dokonca aj v kuchyni, kde z nej gazdinka môže pripraviť nielen zdravé, ale aj chutné jedlo! 

pixabay

Výhody žihľavy

Už v staroveku sa tradovalo, že jedna žihľava môže nahradiť až sedem liečiteľov. Už naši predkovia vedeli, že žihľava obsahuje vitamíny a minerály, ktoré ju robia jedinečnou. Nijaká iná rastlina ich totiž neobsahuje v takom množstve a skupenstve ako žihľava!

Žihľava je bohatá najmä na vitamín C, ktorý je tu zastúpený v oveľa väčšej forme ako napríklad v citróne. Taktiež obsahuje viac vitamínu A ako špenát alebo mrkva. Ľudia, ktorí majú artritídu, by ju zas mali užívať pre jej veľké množstvo vitamínu E. Vitamín H v žihľave zas napomáha k správnej funkcii pečene, ako aj nervového systému a vitamín K zabezpečuje zrážanie krvi, chráni srdce a napomáha predchádzať vzniku osteoporózy. Okrem vitamínov obsahuje žihľava aj organické kyseliny, kremík, vápnik, horčík a ďalšie zložky potrebné pre telo.

pixabay

Zber žihľavy

Všetky druhy žihľavy, ktoré rastú na našom území, majú rovnaké účinky. Najlepšie využitie majú najmä mladé listy, ktoré majú tmavozelenú farbu. Vhodné je ich zbierať v máji až v júni, pričom trháme vetvy s listami a po 2 až 3 hodinách z nich odrežeme listy. Následne ich vysušíme v 3 až 5 cm vrstve v dobre vetranej miestnosti, prípadne v sušičke pri teplote 40 až 50 stupňov. Listy by sme mali spotrebovať do 2 rokov od ich vysušenia. Využíva sa aj koreň žihľavy, ktorý je najlepšie zbierať začiatkom jari alebo na konci jesene.

pixabay

Použitie žihľavy v ľudovej medicíne

Žihľava sa v ľudovej medicíne najviac používa na zastavenie krvácania, odstránenie zápalových procesov, normalizáciu menštruácie či k regenerácii sliznice tráviaceho traktu.

# 1 Odvar zo žihľavy na krvácanie, nervy a opuch

Ak si chcete zlepšiť krvný obraz, zastaviť krvácanie z hemeroidov či čriev, zmierniť opuch, alebo sa chcete zbaviť nespavosti a podráždenosti, odporúčame vám spraviť si odvar zo žihľavy. Do hrnca dáme 2 polievkové lyžice čerstvých listov žihľavy (nie sušené), následne ich zalejeme 400 ml vriacej vody a necháme odstáť 2 hodiny. Tento odvar prijeme v pomere 0,5 litra denne, polhodinu pred jedlom.

pixabay

# 2 Šťava zo žihľavy na rany, vredy a akné

Čerstvá lisovaná šťava zo žihľavy má liečivé účinky. Opláchneme čerstvé žihľavové listy vo vode a následne odšťavíme v odšťavovači alebo pomocou mlynčeka na mäso. Ak trpíte gastritídou či vredmi, odporúčame zriediť 1 lyžičku šťavy s pol pohárom vody a piť 3 až 4-krát denne, a to polhodinu pred jedlom.

Ak máte ranu alebo vyrážku na pokožke, pomôžu vám obklady z tejto šťavy. Namočíme v šťave tampón, priložíme na problémové miesto a následne prelepíme lepiacou páskou. Obklad meníme 2 až 3-krát za deň, až do zahojenia. Ak však trpíte akné, je vhodné skombinovať obklady aj s pitím 1 pohára vody v ktorej zriedime 1 polievkovú lyžicu tejto šťavy.

pixabay

# 3 Kúra na vlasy proti vypredávaniu vlasov

Ak ste zaznamenali vypadávanie vlasov, odporúčame vám spraviť si odvar na vlasy zo žihľavy. Na kúru budeme potrebovať 100 gramov žihľavových listov, ktoré uvaríme v 1 litri octu po dobu 30 minút. Tento roztok následne zlejeme s vodou v pomere 1:1 a aplikujeme večer pred spaním na vlasy každý druhý deň, po dobu 3 až 4 týždňov. Následne prerušíme kúru a o 1 až 2 týždne znova zopakujeme tento proces.

# 4 Odvar na zníženie hladiny cukru v krvi

Zmiešame 2 lyžice sušených žihľavových listov s pohárom sušeného mlieka a pijeme pred jedlom po dobu 2 týždňov. Následne si dáme 10 dňovú prestávku a potom túto procedúru zopakujeme. Najlepšie výsledky dosiahneme, ak tento proces zopakujeme 15-krát.

pixabay

# 5 Čaj pre zdravie žien a  mužov

Ak trpíte menštruačnými bolesťami, odporúčame piť čaj zo žihľavy. Žihľava totiž zvyšuje počet krvných doštičiek a čistí krv. Tento čaj je vhodný aj pre mužov na prevenciu rakoviny prostaty.  Odoberieme 2 polievkové lyžice sušenej žihľavy a zalejeme ju pohárom vriacej vody. Necháme 5 až 10 minút lúhovať a následne scedíme. Čaj pijeme ráno a večer, polhodinu pred jedlom.

Kontraindikácie

Ako pri každej bylinke, aj pri užívaní žihľavy by sme mali dbať na to, či je vhodná práve pre nás. Túto rastlinu by nemali konzumovať tehotné ženy a ľudia, ktorí majú hustú krv, kŕčové žily a trpia tromboflebitídou.

pixabay

Žihľava v gastronómii

V niektorých krajinách gazdinky používajú žihľavu v kulinárskych špecialitách ako významnú zložku. Vďaka veľkému obsahu vitamínov, chlorofylu a bielkovín je žihľava vynikajúca na prípravu polievok, omáčok a šalátov.

# Polievka so žihľavou

Listy žihľavy dobre umyjeme vo vode a zalejeme vriacou vodou na niekoľko minút, až kým nezmäkne. Následne precedíme a osušíme. Na panvici uvaríme v oleji mrkvu, petržlen, cibuľu a asi v polovici procesu varenia pridáme trochu múky. Takto pripravenú zmes pridáme do mäsového vývaru, varíme až do uvarenia a následne pridáme pripravenú žihľavu. Podávame s vareným vajíčkom a kyslou smotanou.

pixabay

# Šalát so žihľavou

Čerstvé listy zo žihľavy dobre umyjeme vo vode a následne ich nakrájame. Pridáme zelenú cibuľku, petržlen, kôpor, všetko dobre premiešame a postupne pridáme rastlinný olej, soľ a korenie. Šalát môžeme podávať napríklad s varenými vajíčkami. Dobrú chuť!

Využívate aj vy túto zdravú rastlinu v kuchyni? Podeľte sa s nami o váš recept v komentároch.

Pozri aj: Ako schudnúť až o jednu veľkosť za krátky čas? Vyskúšajte tento tukožrútsky nápoj a dodržiavajte jedno zlaté pravidlo

                                                                                                                              Zuzu, takprosto.cc

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov