Vynikajúci tradičný ukrajinský boršč: Recept na túto vitamínovú bombu sme dostali od ukrajinskej babičky a naozaj stojí za to

Lucia Mužlová

Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč proste nemôžete nemilovať. Pravdou je, že niekto túto klasiku nemá veľmi rád, no u nás sa teší veľkej obľube. Príprava je síce komplikovanejšia a zdĺhavá, no výsledok stojí za to. To vám potvrdia aj milovníci boršču. Keď sa spoja všetky chute dohromady, navaríte si zdravú vitamínovú „bombu“, ktorá chutí naozaj skvele.

borsc2
gastronom.ru

Budeme potrebovať:

250 gramov hovädzieho mäsa

250 gramov bravčového mäsa (najlepšie je plece)

250 gramov údeného mäsa (prípadne hovädzia kosť – 100 gramov)

250 gramov hlávkovej kapusty

150 gramov cvikly

200 gramov koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva)

100 gramov zemiakov

50 gramov paradajkového pretlaku

bravčová masť

pár strúčikov cesnaku

1 veľká cibuľa

1 kyslá pochúťková smotana

soľ, korenie

bobkové listy

ocot

2 litre vody

borsc3
pojrem.ru

Postup:

Ako prvé sa budeme venovať mäsu. Všetky druhy mäsa, prípadne údené kosti poumývame a dáme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Mäso povyberáme (bravčové o niečo skôr ako hovädzie), nakrájame na menšie kocky a vrátime naspäť do vývaru.

borsc4
pojrem.ru

Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a pokrájame všetko nadrobno. Cviklu si môžeme predvariť v šupke, aby nestratila krásnu fialovo-ružovú farbu. Na cibuli a masti si krátko podusíme koreňovú zeleninu a zalejeme ju troškou vývaru z mäsa.

borsc5
pojrem.ru

Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme aj nakrájanú kapustu, zemiaky nakrájané na kocky a bobkové listy, korenie a soľ.

Na masti si podusíme na kocky nakrájanú prevarenú cviklu a pridávame postupne paradajkový pretlak a dochucujeme octom, prípadne aj cukrom. K cvikly pridáme buď nakrájaný alebo prelisovaný cesnak.

borsc6
pojrem.ru

Celú zmes primiešame k vývaru.

borsc7
pojrem.ru

Dochutíme, ak je potrebné. Podávame s kyslou pochúťkovou smotanou, pretože tá je k boršču ideálna. Pri boršči je potrebné dodržiavať jednotlivú postupnosť krokov. Suroviny je dôležité dusiť oddelene, aby sa nám chute neskôr dobre prepojili. Verím, že boršč milujete rovnako ako my, a že si na tomto recepte pochutíte. Dobrú chuť.

borsc8
pojrem.ru

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

Najnovšie články