Vždy som sa snažila uvariť najlepší lekvár v rodine, no ten od mojej sestry bol vždy chutnejší. Nakoniec mi prezradila svoje tajomstvo…


Ktorý lekvár je váš najobľúbenejší? Takmer každý z nás má na túto otázku inú odpoveď. Niekto má rád ten sladší, niekto kyslejší, niekto hustejší a niekto zas redší. Asi každá gazdinka má svoje overené recepty, tipy a triky na jeho prípravu. 

Ale skúsili ste niekedy trochu experimentovať? Alebo sa striktne držíte receptov?

Pri výrobe lekváru sa dá neskutočne improvizovať, kombinovať a miešať. Myslím, že rozmanitosť chutí je pri jeho výrobe bezhraničná. Napríklad stačí, aby sme do overeného receptu pridali štipku kakaa, kávy alebo korenia a výsledná chuť bude znova niečím výnimočná a iná.

pixabay.com

Príprava lekváru v stručnosti pozostáva z varenia ovocia a zeleniny s cukrom. Kedysi sa ako náhrada cukru používal sirup z medu a melasy.

pixabay.com

Lekvár je ideálny spôsob, ako si na zimu odložiť kúsok leta a vôní čerstvého ovocia a zeleniny.

pixabay.com

Skúšali ste už niektorú z týchto kombinácii?

  • marhule a egreše
  • marhule a mrkva
  • dule a hrozno
  • slivky a cukety
  • brusnice a slivky
  • brusnice a mrkva
  • čerešne a arónia
  • hrušky a slivky
  • hrušky a brusnice
  • hrušky a pomaranč
  • jahody a červené ríbezle
  • jahody a egreše
  • egreše a maliny
  • rašetliak a vlašské orechy
  • slivky a hrušky
  • slivky a paradajky
  • biela čerešňa a citrón
  • čučoriedky a jablká
  • arónia a čierne ríbezle
  • jablká a kalina
  • jablká a tekvice
pixabay.com

Skúšali ste už pridať do lekváru niektorú z týchto surovín?

  • ružové korenie k hruškám
  • mak k hruškám
  • kávové zrná k hruškám
  • muškátový oriešok do malín, jahôd a černíc
  • rozmarín a tymián do sliviek a černíc
  • aníz k marhuliam
  • kardamóm k pomarančom
  • kakaový prášok do sliviek a čerešní
  • hrozienka a orechy do citrusových plodov
  • zázvor do jabĺk
  • badián a klinčeky do čerešní
pixabay.com

Ak sa rozhodnete do lekváru pridať škoricu, kardamón, muškátový oriešok, klinčeky alebo aníz, dohliadnite na to, aby ste nakoniec, pred naplnením pohárov, tieto suroviny dôkladne povyberali alebo lekvár prepasírujte.

Každou vyššie uvedenou kombináciou dosiahnete inú a výnimočnú chuť. Lekvár sa dá pripraviť naozaj z rôzneho ovocia a zeleniny a aj keď sú môžno niektoré naše tipy na prvý pohľad nezvyčajné, určite stoja za vyskúšanie.

zdroj: babskeveci.sk, (Katka), sovkusom.ru

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.


Komentáre

komentárov