Zabudnite na toasty aj jogurt. 6 potravín, ktoré nie sú vhodné na raňajky, no konzumujeme ich každý deň

Hyriaková Kristína

Foto: pexels

Veda a stravovanie sú naozaj veľmi úzkym spôsobom prepojené. Mnohí ľudia vravia, že práve raňajky sú to najdôležitejšie jedlo dňa, ale napriek tomu to neznamená, že by ste sa mali prejedať. Keď sú však raňajky výdatné a dobré, môžu zlepšiť náladu a zabrániť depresii.

Zdá sa, že naozaj vo veľkom záleží na tom, čo na raňajky jete, ale aj na tom, kedy to jete. Práve portál Brightside si pripravil zoznam potravín, ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť pred desiatou, ak chcete udržať vaše telo v úplnom poriadku. Takto zostanete zdravý a tiež spokojný.

Foto: unsplash

Maslový toast

Nie je nevyhnutnosťou, aby ste mali na raňajky beztukové jedlo. Na druhej strane, mali by ste ráno zjesť tie správne druhy tukov. Maslo obsahuje tuk, ktorý pomáha pri spracovaní vitamínov, ale obsahuje tiež veľa nasýtených tukov, ktoré môžu poškodiť srdce a prírastok hmotnosti. Na miesto masla si na chlieb roztrite arašidové maslo. To reguluje hlad a počas dňa sa nebudete cítiť prázdno.

Foto: unsplash

Vločky a cereálie

Cereálie na raňajky sú jednoducho už klasika. Hoci je to rýchle a praktické, tie najobľúbenejšie obsahujú obrovské množstvo cukru, ktorý sa neskôr premení na tuk. Sú spojené s vyššou spotrebou kalórií, ľudia majú tendenciu dávať si menej obilnín, keď sú vločky väčšie. Miesto toho si radšej dajte ovsenú kašu bez cukru, ktorá obsahuje veľké množstvo vlákniny a takmer žiadny cukor. Zníženie príjmu cukru vám pomôže vyhnúť sa únave popoludní.

Foto: unsplash

Palacinky a vafle

Aj keď je ľahké urobiť si na raňajky chutné palacinky alebo vafle, väčšina z týchto sladkých raňajok obsahuje rafinované uhľohydráty. To nemusí byť nevyhnutne zlé, v závislosti od vašej stravy. Ale kvôli nim budete pociťovať počas celého dňa hlad. Taktiež nemajú veľmi veľa vlákniny, skôr obsahujú tuk, ktorý je škodlivý. Namiesto toho si ich spravte doma tak, že si do nich dáte celozrnnú múku. Alebo ich vymeňte za celozrnný toast.

Foto: unsplash

Jogurt s nízkym obsahom tuku

Jogurt bez tuku sa stal široko ďaleko dostupnou alternatívou raňajok. Bohužiaľ, často obsahuje veľa cukrov na pridanie chuti a malého množstva bielkovín. Štúdie tiež ukázali, že plnotučný jogurt skôr pomáha schudnúť. Pri raňajkách si preto vyberte plnotučný jogurt bez cukru.

Foto: unsplash

Ovocné šťavy

Množstvo ovocných štiav podľa štúdie obsahuje toľko cukru ako ochutené sódy, čo z nich robí jednu z najhorších možností na raňajky. Neobsahuje takmer žiadne vlákniny. Zároveň vo vás vyvoláva pocit, že pokiaľ niečo nežujete, cítite sa menej nasýtený, preto je najlepšie, čo môžete spraviť, vymeniť to za ovocie. To jedzte pravidelne, ráno vám dokonca pomôže aktivovať váš tráviaci systém a pripraviť ho na vyšší príjem kalórií.

Potraviny, ktoré obsahujú FODMAP

Jablká, hrušky, cesnak, fazuľa, broskyňa, to všetko sú potraviny, ktoré obsahujú oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly alebo FODMAP. Sú to uhľohydráty, na ktoré sú ľudia citliví, pretože sú oveľa ťažšie stráviteľné, čo vedie ku kvaseniu v žalúdku a črevách, teda k nadúvaniu. Nemali by ste sa im vyhýbať, ale jesť ich neskôr, keď bude váš tráviaci systém aktívnejší. Na miesto toho jedzte menšie množstvo týchto potravín v kombinácii so zdravým množstvom tuku a bielkovín, aby ste ich mohli stráviť.

Najnovšie články