Zapamätáte si ho navždy. Toto je jeden z najhorších dôvodov, prečo už nikdy nepiť sladené nápoje

Lucia Mužlová Zdravie

Foto: pixabay

Medzi hlavné odporúčania lekárov sa určite na popredné miesta zaraďuje fakt, že sladených nápojov by sme mali piť čo najmenej. Dôvodom nemusí byť len strata hmotnosti. Nedávne štúdie hovoria, že sladené nápoje môžu byť zodpovedné dokonca aj za ochorenia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Foodishta Eatery (@foodishta_eatery) on

Ak začínate svoj deň pohárom pomarančového džúsu a doprajete si ich aj počas dňa spolu so sýtenými sladenými nápojmi, mali by ste zbystriť pozornosť. Podľa najnovšej štúdie je pitie veľkého množstva sladkých nápojov každý deň spojené so zvýšeným rizikom rakoviny. Strašiakom je v tomto prípade veľké množstvo cukru.

Záleží na každom mililitri

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frederic Guitard (@fredpully) on

Vedecký portál Iflscience zverejnil informácie, podľa ktorých je dôležité, aby človek rozlišoval, aké nápoje počas dňa vypije. Ideálna je čistá voda, potom nasledujú minerálky, čaje a až na úplnom konci by to mali byť sladené nápoje, ak vôbec. Tí, čo vyznávajú zdravý životný štýl vedia, že aj obyčajný 100% pomarančový džús obsahuje strašne veľa cukru a ak si človek myslí, že je to nejaká zdravá alternatíva alebo doslova vyšťavené čerstvé ovocie, ktoré je v poriadku, je na omyle.

Podľa správy vedcov z British Medical Journal je priemerná spotreba sladených nápojov s obsahom aspoň 5% cukru u všetkých účastníkov štúdie 93 mililitrov denne. Veľkej štúdie sa zúčastnilo 100- tisíc zdravých ľudí. Vedci tiež zistili, že u tých, čo pili o 100 mililitrov viac bolo zvýšené riziko vzniku nejakej formy rakoviny. Konkrétne napríklad až o 22% vyššie riziko rakoviny prsníka.

Prečo to tak je?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝕐𝔸𝕊𝔼𝕄𝕀ℕ 🌟 (@yasemindays) on

Súvislosť hľadali vedci hlavne pri účinku sladených nápojov na celkové zdravie, obezitu a vysoký hypoglykemický index. Keďže ale neskúmali priamo, či sladené nápoje spôsobujú rakovinu, nemôžu definitívne povedať, že tieto dve veci spolu súvisia úzko. Tak ako pri každej štúdii, aj pri tejto je potrebné rátať vždy s rôznymi faktormi, ktoré výsledky ovplyvňujú. Autori teda nehovoria, že sladené nápoje spôsobujú rakovinu, výsledky ale hovoria, že je potrebné sledovať hladinu cukru a výrazne túto zložku v našej strave obmedziť.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 4est CAFE (@4estcafe) on

Ak ste si teda do teraz mysleli, že krabica pomarančového alebo jablkového džúsu je absolútne v poriadku, vedzte, že to tak nie je. Stačí si na obale prečítať, koľko gramov cukru máte na 100 mililitrov a potom si to premeniť na celý liter, ak toľko džúsu za deň či dva vypijete. Jedna čajová lyžička cukru sú približne 4 až 5 gramov cukru. Zoberte si, že v takom sladenom nápoji sa ich môže nachádzať aj 25. Viete si predstaviť, že by ste cukor len tak po lyžičkách vyjedali priamo z balenia? Niečo podobné si zrejme nevie predstaviť nikto z nás, no vo forme sladených nápojov toľko cukru prijmeme úplne bez problémov.

0
Komentovať (0)