Zapečené francúzske zemiaky v inom šate: Vyskúšajte a inak ich už pripravovať ani nebudete


Vďaka tomuto receptu sa do francúzskych zemiakov opäť zamilujete. Kto by si pomyslel, že obyčajné suroviny, ktoré dnes už v pohode nakúpite v obchode, vytvoria také úžasné jedlo. Natenko nakrájané zemiaky pečené v rúre a nové chute dodajú tomuto jedlu úplne nový rozmer.

zemiaky1
takprosto.cc

Francúzi pôvodne pripravovali recept nasledovne. Všetky ingrediencie si pripravili doma a následne ich priniesli do neďalekej pekárne, kde nimi naplnili špeciálny pekáč na zemiaky a celý pokrm piekli v rúre spolu s chlebíkom a iným pečivom. Ubezpečujeme vás, že doma pečené francúzske zemiaky nie sú o nič horšie!

Budeme potrebovať:

1 kilogram zemiakov

2 cibule

60 gramov masla

200 ml zeleninového vývaru

200 ml mlieka

soľ, čierne mleté korenie, bylinky

Postup:

Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky, cca 2 milimetre. Dobré bude, ak máte po ruke krájač na zemiaky, resp. krájač, na ktorom krájate uhorky. Cibuľu si narežeme na tenké krúžky a zemiaky osolíme a okoreníme. Môžeme pridať čerstvé bylinky.

zemiaky2
takprosto.cc

Pekáč si vytrieme maslom, 20 gramov by malo stačiť. Prvá vrstva sú zemiaky, potom ide cibuľa a potom znovu zemiaky. Takto vrstvíme až do konca. Posledná vrstva by však mali byť zemiaky.

zemiaky3
takprosto.cc

V miske si zmiešame horúce mlieko s horúcim zeleninovým vývarom. Touto zmesou zalejeme zemiaky v pekáči. Hladina tekutiny by mala siahať až po vrchnú vrstvu, nemala by ju však prekrývať. Vrch polejeme ešte rozpusteným maslom a môžeme zemiaky ešte trochu posoliť a okoreniť.

zemiaky5
takprosto.cc

Pekáč zakryjeme alobalom a pečieme 40 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. Následne teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších 30 minút, tentokrát už bez alobalu. To, či sú zemiaky už hotové, si po skúsenostiach dokážete odsledovať podľa farby. Podávame s kyslou uhorkou alebo kompótom. Dobrú chuť.

zemiaky6
takprosto.cc

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.


Komentáre

komentárov

'); // za telo článku vlož sitelement zónu //content_block.insertAdjacentHTML('afterend',''); // zavolaj sitelement async script //(function(d, t) { var g = d.createElement(t), s = d.getElementsByTagName(t)[0]; g.src = 'https://ad.sitelement.sk/www/delivery/asyncjs.php'; s.parentNode.insertBefore(g, s);}(document, 'script')); }]); _adform.push([vastOrPmpId+'.pmp.success', function() { // použi na testovanie //console.log('great success!'); }]); _adform.push([vastOrPmpId+ '.ad.ready', function() { // použi na testovanie //console.log('ad is ready'); }]); })(window, document, (Adform = window.Adform || {}));