Len 17% žien a gazdiniek vie, kedy používať alobal a kedy papier na pečenie. Toto je hlavný rozdiel, ktorý vám unikol


V kuchyni ich používame ako na bežiacom páse. Aktívne ženy, ktoré si na varenie a pečenie vždy nájdu čas vedia, že bez alobalu a papiera na pečenie sa tak ľahko nezaobídu. Je takmer nemožné predstaviť zásuvku v linke bez nich. Keď dôjdu, sme trochu stratené.

sovkusom.ru

Aby sme však neboli stratené v tom, kedy a ako ich používať, pripravili sme pre vás tento užitočný článok, v ktorom sa dozviete, kedy je lepšie pracovať s alobalom a kedy zasa lepšie poslúži papier na pečenie. Nuž, divili by ste sa, aké zvláštne sú tajomstvá kuchyne! A to sme si mysleli, že ju dokonale poznáme.

Raz tak, raz onak

Alobal je známy tým, že dokonale odoláva vysokým teplotám, preto je ideálny do rúry aj v prípade, že pečieme pri teplote vyššej ako 200 stupňov. Dobre urobíte, ak ho pred pečením pri vysokej teplote namažete trochou oleja. Napríklad taká pečená zelenina sa v takomto prípade ukáže ako úžasne šťavnaté a zároveň mäkučké jedlo. Ak uprednostňujete pečenú zeleninu chrumkavú, potom alobal niekoľko minút pred koncom pečenia zo zeleniny odstráňte, aby stihla chytiť správnu kôrku.

sovkusom.ru

Aj mäso má svoje tajomstvá a asi všetky vieme, že ak chceme, aby si udržalo šťavnatosť, je lepšie používať alobal. Ten udrží vlhkosť a zároveň sa mäso rýchlejšie spraví. Na kuracie alebo morčacie odporúčame dávať alobal, a to hneď v dvoch vrstvách.

Do tej spodnej potom spravte dva malé vzduchové otvory. Polhodinu pred koncom pečenia alobal odstráňte.

sovkusom.ru

Pri pečení rýb je to už predsa len o inom. V súčasnosti mimoriadne obľúbeného lososa je lepšie piecť na papieri na pečenie. Dokonca ho doňho môžete pokojne aj celého zabaliť ako do vrecka alebo taštičky. Pokojne do tejto taštičky pribaľte aj zeleninu a pokvapkajte rybu citrónovou šťavou, aby sa zbavila rybacieho pachu. Papier na pečenie nedovolí, aby sa ryba vysušila a zelenina ostane takisto šťavnatá. Jednoducho neprepustí vlhkosť von, ale ju udrží vnútri v mäse a mäso taktiež lepšie nasiakne koreninami, ktoré naň použijete. Ak chcete, aby sa ryby prepiekli s kôrkou a boli chrumkavé, použite rozhodne alobal. Pri dusení je však vždy lepší papier na pečenie, a to prakticky pri každom druhu ryby.

sovkusom.ru

Pri pečení koláčikov a sušienok je ideálny papier na pečenie, to vieme asi všetky. Prečo, to už ale nevieme! Papier na pečenie umožňuje cestu, aby sa prepieklo rovnomerne, nelámalo sa a nepraskalo. Ak na pečenie použijete alobal, rátajte s tým, že sušienky sa vám môžu nielen zlomiť, ale dokonca nepekne rozpľasknúť a vzniknú tvary, o akých ste ani nesnívali. Okrem toho budú aj podstatne tmavšie. Alobal preto na sušienky nikdy nepoužívajte.

sovkusom.ru

Ak pečiete cesto, rozhodne použite papier na pečenie. Udrží cestu pekný tvar a to po upečení nebude hrboľaté. Naopak, ak cesto vylejte do pekáča vystlaného alobalom, cesto bude nepravidelné, nerovnomerné a takpovediac vráskavé. Toto pravidlo má však jednu jedinú výnimku, a to brownies – tie by ste mali piecť zásadne na alobale. Prepečú sa lepšie, dochrumkava a budú sa ľahšie odstraňovať z plechu ako keby ste ho vyložili papierom na pečenie.

sovkusom.ru

Ako ste doteraz používali týchto kuchynských pomocníkov vy? Dajte nám vedieť v komentároch, pri čom sa vám viac osvedčil papier na pečenie a pri čom, naopak, alobal.

Pozri aj: Moja kamarátka sa posledných 40 rokov strihá podľa lunárneho kalendára. Jej účes jej roky závidíme všetky!

zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov