Známe značky neuspeli a ani cena nerozhoduje. Pri kúpe kávy si všímam hlavne túto jednu vec

Lucia Mužlová Ešte viac

Foto: pixabay

Akej káve dávate prednosť? Klasickej zrnkovej alebo „neske“. V prvom rade máme pre vás smutnú správu. Instantné kávy môžu obsahovať plesne a zdraviu škodlivé látky. Zrnkové zase boli už namleté vo výrobe a tiež presne neviete, čo v nich je. Aj preto sú ideálne celé zrná, ktoré si môžete namlieť aj doma a spraviť si klasickú zrnkovú kávu, prípadne espresso v kávovare.

Foto: pexels

Ak teda dávate prednosť klasickým celým zrnám, možno vás budú zaujímať tipy, ako si vybrať tú najlepšiu kvalitu. V obchode na nás väčšinou svietia pekné obaly a vysoké ceny. Ak už sa teda chystáme investovať, potrebujeme mať aspoň základné informácie o kvalite. Prečo sú vlastne instantné a zrnkové kávy lacnejšie, ako celé zrná? Čo je dôležité sledovať?

Dátum praženia a dátum, kedy bola káva balená

Toto sú dva veľmi dôležité údaje. Čím čerstvejšia je totiž káva, tým je lepšia. Dávajte si pozor na známy trik obchodníkov a veľkých reťazcov. Najčerstvejšiu kávu nájdete vždy v zadu. Tá, ktorá bola pražená dávnejšie bude vždy vpredu, takže ak beriete z regálu hneď prvé balenie, možno je načase poobzerať sa aj vzadu. Čerstvo pražené zrná sú vždy voňavejšie a chutnejšie.

Odrody a druhy kávy sú dôležitý indikátor

Foto: pixabay

Na celom svete sa pestujú tri druhy kávy. Arabica, Robusta a Liberica. Predávajú za v čerstvej podobe, pražené a aj instantné alebo mleté. Arabica je jemnejšia, má jemnejšiu chuť a na konci môžete cítiť čokoládu a oriešky. Robusta je o niečo silnejšia,horkejšia a hustejšia. Obsahuje viac kofeínu a takmer nikdy sa nepredáva v čistej forme. Najmenej kvalitná je Liberica.

Odroda kávy určuje oblasť, v ktorej bola káva pestovaná a kde boli zrná zberané a pražené. Každá odroda je však jedinečná a aj každá lokalita ovplyvňuje chuť, silu a arómu. Africká káva je kyslejšia a má ľahké podtóny bobúľ a citrusov. Káva zo Zambie je zase karamelová a s chuťou pomaranča. Káva z Latinskej Ameriky má chuť hrozna a je horkejšia. Káva z Kostariky je orechovejšia. Indonézska káva je zase korenistejšia. Na obaloch máte vždy popísané aj tóny a chute, ktoré môžete pri pití cítiť.

Stupne praženia pri káve

Foto: pexels

Výrobca na obal taktiež musí uviesť stupeň praženia. Ľahko pražená káva bude kyslejšia. Chuť bude jemnejšia a ideálne sa hodí k smotane alebo mlieku. Stredne pražená má karamelovú chuť a bylinkové tóny. Je to ideálny stupeň praženia na prípravu espressa. Ťažko pražené zrná robia z kávy silný, hustý, horký a intenzívny nápoj. Túto kávu budete cítiť dlhší čas.

Na veľkosti balenia záleží

Ak si nieste istý kávou, radšej si kúpte menšie, 250 gramové balenie. Ochutnáte a uvidíte. Ďalšou dôležitou poznámkou je, že čím dlhšie máte otvorenú kávu, tým stráca na intenzite. Väčšie balenia sú samozrejme ekonomicky výhodnejšie, preto ak sa rozhodnete pre veľké kilové balenie, otvorenú kávu skladujte v chladničke.

0
Komentovať (0)