Ponoriť vajíčka natvrdo naozaj do studenej vody? Zobrali sme 10 tipov do kuchyne od našich mám a zistili sme, či fungujú

Lucia Mužlová

Niet pochýb o tom, že babské, a hlavne teda babičkine rady sú na nezaplatenie. Mnohé nám často doslova zachránili vlasy, pleť alebo nedeľný obed. Užitočné kuchynské tipy sa dedia z generácie na generáciu, no mnohé, ktoré nájdeme na internete, v skutočnosti nefungujú tak, ako sľubujú.

Sú teda všetky kuchynské triky také účinné? Brightside preveril niektoré najznámejšie triky a k takýmto výsledkom dospeli.

Na to, aby bolo cesto hutnejšie, je potrebné zmiešať sódu bikarbónu s octom

pixabay

Na toto nám stačí poznať základy jednoduchej chémie. Na to, aby prášok do pečiva alebo teda sóda bikarbóna fungovala, potrebuje kyslé prostredie. V dôsledku reakcie sa uvoľňuje oxid uhličitý, ktorý by mal spôsobiť povestné bublinky. Problémom je, že uniká skôr, ako sa tam dostane. Ak by sme chceli dokonalé cesto, museli by sme najskôr zmiešať všetky suché ingrediencie a potom rýchlo primiešať mokré, aby reakcia začala.

V tomto prípade je lepšie, ak ocot vymeníme za kyslú smotanu, biely jogurt alebo cmar, prípadne citrónovú šťavu.

Aby sa vajíčka natvrdo ľahšie šúpali, je nutné ich schladiť v studenej vode hneď po uvarení

pixabay

Mnoho z nás má problém ošúpať vajíčka uvarené natvrdo. Kde je ale problém? Ponorenie vajíčok do studenej vody nestačí. Známy šéfkuchár odporúča vajíčka chladiť postupne a nechať ich vo vriacej vode. Keď sa tento pokus otestoval, naozaj to fungovalo. Dôležitá však je aj teplota vody.

Tieto zásady by ste mali poznať:


čím je vajíčko čerstvejšie, tým ťažšie je lúpanie

ak ich predsa len budete ponárať do studenej vody, mali by tam byť minimálne 15 minút

ak sa chcete uistiť, že lúpanie aj varenie bude bezchybné, vždy musíte variť minimálne dve v jednom hrnci

Prihorený hrniec vyčistíte pomocou zmesi soli a vody

pixabay

Aj staré kuchárske knihy odporúčajú tento trik. Trošku vody, veľa soli a drhnúť. Bohužiaľ, táto rada nefunguje. Oveľa efektívnejšie je, ak ju namočíte do teplej vody, necháte ju odstáť cez noc a ráno ju vyčistíte.

Ak chcete odstrániť zápach napríklad z rýb, použite citrón alebo ocot

pixabay

Je veľmi ťažké zbaviť sa zápachu z jedla. Najlepšie však urobíte, ak rybu umyjete, osušíte a potriete citrónom alebo octom. Naozaj to funguje.

Aby ste zabránili syru „ostarnúť“, namiesto do plastového obalu ho zabaľte do papiera na pečenie

pixabay

Mnoho z nás ukladá syr do plastovej nádoby, prípadne do pôvodného plastového obalu. Hovorí sa však, že papierový obal je oveľa lepší. Keď bolo toto tvrdenie testované, zistilo sa, že tri dni zabalený syr v papieri bol oveľa suchší ako ten, čo bol tri dni zabalený v plaste. Tento trik teda nefunguje.

Ak nechcete pri krájaní cibule plakať, mali by ste nôž opláchnuť v studenej vode

pixabay

Aj takáto rada medzi tými babskými priam žiari. Spravidla funguje, no všetko závisí od typu cibule a aj citlivosti vašich očí. Napriek všetkým opatreniam, ktoré sa pri pokuse urobili, oči stále štípali. Navyše neustále močenie nožu v studenej vode je dosť nepraktické. Zvyčajne ale táto rada funguje.

Aby sa uvarené zemiaky v šupke ľahšie šúpali, mali by byť pár minút v ľadovej vode

pixabay

Šúpanie uvarených zemiakov je často veľmi nepraktické a to hlavne preto, že sa nám šupka lepí na prsty. Ak si chcete šúpanie uľahčiť, môžete vyskúšať nasledujúce tipy.

zemiaky nechajte najskôr dobre vychladnúť a až potom ich šúpte

najlepšie sa šúpu prstami, preto nožík a aj škrabku odložte

Ak chcete rýchlejšie ochladiť nápoj, položte ho do misky s ľadom a soľou

pixabay

Jednoduchá fyzika, ktorá naozaj funguje. Soľ spôsobí, že ľad sa topí rýchlejšie a jeho teplota klesá, studená voda tak ochladí horúci nápoj oveľa rýchlejšie.

Aby si cibuľa udržala chuť a šťavu, zalejte ju horúcou vodou

pixabay

Niekedy, keď cibuľu varíme alebo dusíme, môže stratiť svoju chuť. Ak ju však nakrájate, vložíte do misky a zalejete horúcou vodou, naozaj si svoju chuť zachová lepšie. Tento trik funguje.

Aby avokádo nezhnedlo, skladujte ho rozkrojené spolu s cibuľou

pixabay

Ak necháte avokádo, ktoré ste prekrojili v chladničke, zhnedne a stratí svoju krásnu zelenú farbu. Niektoré ženy odporúčajú skladovať ho spolu s plátkom cibule. Tento trik však nefunguje. Ani cibuľa avokádu nepomohla. Čo však funguje, keď robíte napríklad pomazánku je, že avokádo pokvapkáte citrónovou šťavou. Svoju farbu si zachová dlhšie a hlavne, chuť sa ešte zvýrazní.

Aké sú vaše overené triky a tipy? Poznáte nejaké zaručené? Napíšte nám ich do komentárov alebo mailom na adresu [email protected].

Pozri aj: 11 vecí, ktoré by ste mali vedieť skôr, ako sa postavíte na váhu. Čo v skutočnosti ukazuje ručička a prečo váha neukazuje vždy správne?

Lucia M.

Najnovšie články