Koľko kávy by mal človek vypiť počas dňa a je naozaj zdravší čaj? Po prečítaní tohto článku v tom budete mať konečne jasno

Lucia Horáková

Najobľúbenejšími nápojmi na svete sú bez najmenších pochýb káva a čaj, ktoré okrem lahodných chutí, majú aj množstvo výhod. Ktorý z nápojov je však pre náš organizmus lepší a prospešnejší, a ktorý v sebe naopak skrýva aj viac nevýhod?

Článok pokračuje pod videom ↓

Samozrejme, oba z nich obsahujú kofeín, preto je dôležité sledovať si jeho príjem, aby ste organizumu nespôsobili zbytočne nepríjemné ťažkosti. Čo je však skvelou správou, čaj aj káva sa radia medzi zdravé nápoje, predovšetkým v tých najjednoduchšíš formách, teda bez pridania cukru a aróm.

Výhody kávy

I napriek tomu, že káva obsahuje kofeín, ukrýva v sebe výhody, ktoré ocení každý z nás. Podľa výskumu totiž pitie kávy môže pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam ako je cukrovka, hypertenzia či ochorenia pečene.

V istej štúdii uverejnenej v časopise JAMA Internal Medicine z roku 2018 sa uvádza, že čím viac kávy ľudia počas 10 rokov vypili, tým nižšie bolo riziko úmrtia. Dokonca mohli vypiť až osem šálok tohto nápoja.

Okrem toho káva chráni pamäť a funkciu mozgu, čo mala potvrdiť aj istá štúdia, podľa ktorej pitie troch šálok kávy denne zníži o 65 percent riziko ochorenia na Alzheimerovu chorobu.

Mali sa však objaviť aj hypotézy o tom, že káva stojí za vznikom rakoviny. To je spôsobené akrylamidom, zlúčeninou nachádzajúcou sa v pražených kávových zrnách, ktoré mali byť spojené so vznikom rakoviny u potkanov. Takéto tvrdenia však nie sú potvrdené.

Výhody čaju

Za kávou nezaostáva ani čaj, ktorý má taktiež skvelú povesť. Pravidelné pitie je spojené s nižším úbytkom hmotnosti, zlepšuje funkciu imunitného systému, znižuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice.

Milovníci čajov môžu mať vyššiu hustotu kostí a tak je u nich nižšie riziko zlomeniny, čo je určite veľkým pozitívom. Okrem toho zelený čaj chráni váš mozog a pomáha aj k celkovému uvoľneniu organizmu, čierny čaj zase obsahuje viac antioxidantov ako káva.

Ďalšími výhodami sú jeho protizápalové vlastnosti.

Nevýhoda čaju a kávy

Oba nápoje obsahujú kofeín, ktorý má povzbudzujúce účinky a ovplyvňuje tak viacero systémov v tele. Ten môže mať vplyv na nervový systém, o spôsobuje, že osoba je nervózna, hyperaktívna, zvyšuje sa jej srdcová frekvencia, krvný tlak a môže spôsobiť aj niektoré gastrointestinálne ťažkosti, medzi ktoré patrí syndróm dráždivého čreva, zápalové ochorenie čriev či zápcha.

Aby sa predišlo nepríjemným vedľajším účinkom, odporúča sa denný príjem do 400 miligramov kofeínu. Napríklad šálka varenej kávy obsahuje asi 92 miligramov kofeínu, šálka čiernehé čaju 47 miligramov a šálka zeleného čaju iba 29 miligramov kofeínu.

Pokiaľ za deň prijmete menej ako 400 miligramov kofeínu, takéto množstvo je pre telo neškodné. Samozrejme, posudzuje sa to individuálne, keďže ľudia majú rôzne metabolizmy a niekto môže byť na kofeín viac citlivejší ako ostatní.

Pozri aj: Dlho som dodržiavala rôzne diéty, no vôbec nefungovali. Až neskôr som zistila, že som robila túto jednu chybu

použité foto: pixabay, Lucy, womenshealthmag.com

Najnovšie články